Βατικανό: Tweet της Madonna στον Ποντίφικα Φραγκίσκο για να “συζητήσουμε κάποια σημαντικά θέματα”

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Αίσθηση προκαλεί tweet της τραγουδίστριας Madonna απευθυνόμενο στον Ποντίφικα Φραγκίσκο (μάλιστα με tag στο λογαριασμό του): 

Γειά @Pontifex Francis — Είμαι καλή Καθολικός. Ορκίζομαι! Δηλαδή δεν ορκίζομαι! Έχουν περάσει μερικές δεκαετίες από την τελευταία μου εξομολόγηση. Θα ήταν δυνατόν να συναντηθούμε μια μέρα για να συζητήσουμε κάποια σημαντικά θέματα;

Έχω αφοριστεί 3 φορές. Δεν (μου) φαίνεται δίκαιο. Με εκτίμηση, Madonna

Στο μήνυμά της, η Madonna χρησιμοποιεί το Αγγλικό λογοπαίγνιο “I swear/I don’t swear”, όρος που σημαίνει “ορκίζομαι” αλλά και “βρίζω” ανάλογα με το λεκτικό πλαίσιο.
Στο tweet η Madonna φαίνεται να κάνει έκκληση στον Πάπα Μπεργκόλιο για συνάντηση “για να συζητήσουμε κάποια σημαντικά θέματα” και μάλιστα επικαλείται και τις τρεις φορές πως η Καθολική Εκκλησία την “αφόρισε”. Τα Ιταλικά ΜΜΕ αναρωτιούνται λοιπόν εάν αυτή είναι μια προσπάθεια να ανατρέψει τις εν λόγω αποφάσεις της Αγίας Έδρας.

Μια πολύ καλή ανάλυση των γεγονότων γίνεται από σχετικό άρθρο της Ιταλικής έκδοσης του μουσικού περιοδικού Rolling Stone. “Δεν είναι η πρώτη φορά που η Madonna ισχυρίζεται ότι έχει αφοριστεί τρεις φορές” εφόσον “το έκανε για παράδειγμα το 2016, με οικοδεσπότη τον James Corden”.

Επίσης, το Rolling Stone διευκρινίζει πως “ακόμα κι αν το θέμα μπορεί να μην είναι σωστό με την κυριολεκτική έννοια – η λέξη “αφορισμός” έχει ακριβές νόημα, είναι η λογοκρισία που συνεπάγεται αποκλεισμό από την εκκλησιαστική κοινωνία – η Madonna βρέθηκε στο επίκεντρο διαφόρων διαφωνιών και επιπλήξεων από ανώτατους ιεράρχες έχοντας χρησιμοποιήσει τις εικόνες που συνδέονται με την Καθολική θρησκεία σε συναυλίες και βίντεο”.

Βατικανό: Tweet της Madonna στον Ποντίφικα Φραγκίσκο για να “συζητήσουμε κάποια σημαντικά θέματα”
Η τραγουδίστρια Madonna σε συναυλία της στο Hyde Park του Λονδίνου το 2012 (AP Photo/Jonathan Short)

Η τελευταία φορά που της ασκήθηκε μια τέτοια κριτική (τότε περί ‘αφορισμού’ μίλησαν και τα Ιταλικά ΜΜΕ) ήταν στα πλαίσια της περιοδείας Confessions Tour του 2006, και μάλιστα λίγο πριν μεταβεί στη Ρώμη, όταν παρουσιάστηκε να υψώνεται προκλητικά εσταυρωμένη. Τότε η Αγία Έδρα είχε μιλήσει περί “βλάσφημης πρόκλησης” και “βεβήλωσης” του Σταυρού – μεταξύ άλλων σχολίων.

Επικαλούμενο μια παρέμβαση της pop star το 2015 στο Ιταλικό ραδιόφωνο RTL, το Rolling Stone τονίζει πως το εν λόγω tweet “δεν είναι η πρώτη φορά που (η Madonna) δηλώνει ότι θέλει να γνωρίσει έναν Πάπα που τελικά της αρέσει” εφόσον είχε δηλώσει την ευχή της να βρεθεί με τον Πάπα Μπεργκόλιο. “Ένα πιάτο ζυμαρικά, ένα μπουκάλι καλό κρασί. Έχω μια chance;” είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Αναμένουμε λοιπόν την ανταπόκριση του Ποντίφικα Φραγκίσκου σε αυτή την έκκληση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος