Βατικανό: Πράσινο φως στην ευλογία ομοφυλόφιλων ζευγαριών

Με μια ιστορική κίνηση, το Βατικανό ενέκρινε την ευλογία ομοφυλόφιλων ζευγαριών. Μια καινοτομία η οποία ήρθε με την έγκριση του Ποντίφικα Φραγκίσκου, η οποία όμως διευκρινίζεται πως δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση έγκριση της ένωσης μεταξύ δύο ατόμων ίδιου φύλου.

“Μπροστά στο αίτημα δύο ατόμων να λάβουν την ευλογία, έστω και αν η οικογενειακή τους κατάσταση είναι «παράτυπη», ο λειτουργός θα μπορεί να συναινέσει” όμως “αποφεύγοντας αυτή η χειρονομία της ποιμαντικής εγγύτητας να περιέχει στοιχεία παρόμοια με μια τελετή γάμου”. Αυτό τονίζει ο ιστότοπος Vatican News επικαλούμενο τη δήλωση “Fiducia Supplicans” του Δικαστείου για την Διδασκαλία της Πίστης, η οποία έλαβε και την έγκριση του προκαθήμενου της καθολικής εκκλησίας.

Βατικανό: H ευλογία δεν σημαίνει έγκριση της ένωσης μεταξύ δύο ατόμων του ίδιου φύλου

Πρόκειται αναμφισβήτητα για ένα μεγάλο βήμα της Καθολικής Εκκλησίας, εφόσον το Δικαστείο εκφράστηκε για πρώτη φορά ύστερα από 23 χρόνια. Η απόφαση φέρει υψηλή δογματική αξία και αποτελεί ένα νέο λίθο στο δρόμο για τον εκσυγχρονισμό του Βατικανού. Βέβαια, παραμένουν διάφορα εμπόδια, εφόσον η ευλογία δεν σημαίνει έγκριση της ένωσης μεταξύ δύο ατόμων του ίδιου φύλου.

Η “αυθόρμητη ευλογία” ομοφυλόφιλων ζευγαριών να μην φέρνει στοιχεία που να παραπέμπουν σε γάμο
Στο έγγραφο αναφέρεται μια διάκριση μεταξύ τελετουργικών, λειτουργικών και αυθόρμητων ευλογιών, και σε αυτή την τελευταία κατηγορία εξετάζεται η δυνατότητα του καλωσορίσματος “ακόμη και εκείνων που δεν ζουν σύμφωνα με τους κανόνες του χριστιανικού ηθικού δόγματος, αλλά ζητούν ταπεινά να λάβουν την ευλογία”, αναφέρει το Vatican News. Και έτσι “στη σύντομη προσευχή που μπορεί να προηγηθεί αυτής της αυθόρμητης ευλογίας, ο λειτουργός θα μπορούσε να ζητήσει ειρήνη και υγεία για το ζεύγος”. Όμως “προς αποφυγή κάθε μορφής σύγχυση ή σκάνδαλο, αυτή η ευλογία δεν θα πρέπει να φέρει οτιδήποτε παραπέμπει σε γάμο”.
Άλλωστε, υπενθυμίζει ο ιστότοπος του Βατικανού, “σύμφωνα με το «αιώνιο καθολικό δόγμα» μόνο οι σεξουαλικές σχέσεις στο πλαίσιο του γάμου μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας θεωρούνται νόμιμες”.

Ανταπόκριση: Κρίστιαν Μαυρής

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος