Βατικανό για το ταξίδι του Ποντίφικα: Η στάση στην Ελλάδα φόρος τιμής στην ώσμωση μεταξύ Ελληνικής και Χριστιανικής σκέψης

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Όλα φαίνεται πως είναι έτοιμα για το παπικό ταξίδι σε Κύπρο και Ελλάδα, και σήμερα Τρίτη 30 Νοεμβρίου το Γραφείο Τύπου της Αγίας Έδρας πραγματοποίησε σχετική συνέντευξη τύπου. 

Ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου, Matteo Bruni, άνοιξε την παρουσίαση λέγοντας πως “η επίσκεψη του Πάπα θα είναι ένα βήμα σημαντικό στο μακρύ και υπομονετικό οικουμενικό έργο της Καθολικής Εκκλησίας”. Υπενθυμίζουμε πως πρόκειται για το 35ο αποστολικό ταξίδι του Πάπα Φραγκίσκου, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό στις 56 τις Χώρες που επισκέφτηκε από την αρχή της θητείας του ως Ποντίφικας.

Ο Bruni υπενθύμισε πως ο Ποντίφικας θα παρευρεθεί στην Ελλάδα από τις 4 έως τις 6 Δεκεμβρίου, με επίσκεψη στην Αθήνα και το νησί της Λέσβου, και μίλησε για το “προσκύνημα στις πηγές”, με αναφορά στο πρόσφατο βίντεο όπου ο Πάπας απευθύνεται στο λαό της Ελλάδας και της Κύπρου.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, τονίθηκε πως η Κύπρος αποτελεί σημαντική στάση και είναι “παράδειγμα του παρελθόντος της συνύπαρξης Χριστιανών, Μουσουλμάνων και Εβραίων”. Γι’ αυτό η εν λογω επίσκεψη παίρνει έναν πολύ σημαντικό χαρακτήρα, δεδομένου της κατάστασης του νησιού. 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο Bruni υπενθύμισε ότι “η Αγία Έδρα υποστηρίζει κάθε προσπάθεια ενίσχυσης των διμερών συνομιλιών, η μόνη λύση για το νησί και τους κατοίκους”.

Σχετικά με την Ελληνική διήμερη επίσκεψη, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου είπε πως είναι “ένας φόρος τιμής στην ώσμωση μεταξύ Ελληνικής και Χριστιανικής σκέψης”, και υπογράμμισε πως η νέα επίσκεψη στη Λέσβο, μετά από εκείνη του 2016, θα γίνει ώστε ο Ποντίφικας “να συναντήσει τους πρόσφυγες που παραμένουν στο νησί”.

Στην συνάντηση υπήρξαν και αναφορές στα προηγούμενα δύο ταξίδια στην Ελλάδα. Ο Bruni μίλησε για το πρώτο παπικό ταξίδι το 2001 από τον Ιωάννη Παύλο ΙΙ, όταν ο ίδιος συνάντησε τον Μακαριστό Χριστόδουλο και ζήτησε συγχώρεση για τις Σταυροφορίες, με εκτενέστερη αναφορά στην άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου έγινε επίσης αναφορά και στο Χριστιανικό κίνητρο της Ελληνικής επανάστασης και δημιουργίας του Ελληνικού κράτους, με πρόσωπα όπως οι ακρίτες, οι επαναστάτες (Κολοκοτρώνης) και οι πρώτοι πολιτικοί (Καποδίστριας). 

Η Ελλάδα αποτελεί για τον Ποντίφικα μια χώρα “αρχαία πηγή της Ευρώπης”, με μια μικρή Καθολική κοινότητα. Το ταξίδι του Πάπα θα αποτελέσει ευκαιρία για συναντήσεις και με την Ορθόδοξη εκκλησία, κυρίως για φιλανθρωπικούς και πολιτιστικούς λόγους, και αναμένεται να πραγματοποιήσει 6 ομιλίες στα Ιταλικά.

Η σημερινή παρουσίαση διευκρίνισε και τους λόγους της επίσκεψης, οι οποίοι ποικίλουν: από την φύση (καλοκαιρινές καταστροφικές πυρκαγιές, εκμετάλλευση του εδάφους και της θάλασσας) στην ειρήνη, από το προσφυγικό ως τη Μεσόγειο – “το μεγάλο νεκροταφείο” όπως το όρισε ο Ποντίφικας στο πρόσφατο βίντεό του.

Στο μείζον κεφάλαιο ‘προσφυγικό’ συγκεντρώθηκε το τελευταίο μέρος της παρουσίασης, όταν ο Διευθυντής Bruni υπενθύμισε πως το 2016 ο Ποντίφικας μετέβη στη Μόρια με τον Ιερώνυμο Β’ και τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Τότε, εν πτήση, ο Πάπας μίλησε για “ένα θλιβερό ταξίδι” και μάλιστα ανέφερε για το προσφυγικό ως “την μεγαλύτερη τραγωδία μετά το Μεγάλο Πόλεμο”.  

Η τότε στάση στη Λέσβο αποτέλεσε ταξίδι μεγάλης σημασίας, εφόσον ο Ποντίφικας εξέπληξε πολλούς παίρνοντας μαζί του 12 πρόσφυγες. Στο φετινό ταξίδι, και δεδομένου της σημασίας του θέματος για τον Πάπα, είναι αναμενόμενο να αναρωτιόμαστε αν την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου ο Ποντίφικας θα επαναλάβει εκ νέου την φιλανθρωπική κίνηση.

Μάλιστα να σημειώσουμε πως σε αυτό το ερώτημα το Γραφείο Τύπου απάντησε λέγοντας πως “σήμερα επικρατούν στο Μαυροβούνι διαφορετικές συνθήκες” και αφήνοντας έτσι ανοικτό παν ενδεχόμενο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος