Βατικανό για την COP26: Εκτίμηση για τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν τα Κράτη

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής 

Το Γραφείο Τύπου του Βατικανού εξέδωσε ανακοινωθέν για την Σύνοδο Cop26 της Γλασκόβης, σύμφωνα με το οποίο “η αντιπροσωπεία της Αγίας Έδρας μετέφερε τις ανησυχίες του Πάπα Φραγκίσκου για το κοινό μας σπίτι ενώπιον των συμμετεχόντων της COP26, τονίζοντας το ανθρώπινο πρόσωπο της κλιματικής κρίσης, τον αντίκτυπό της στους φτωχότερους και σε αυτούς που έχουν κάνει τα λιγότερα για να το προκαλέσουν.”

Στο ανακοινωθέν σημειώνεται πως “οι φιλόδοξες δεσμεύσεις που ανέλαβαν τα Κράτη για να περιορίσουν την άνοδο της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας έως 1,5 °C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα και για να παρέχουν τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους για να γίνει αυτό, είναι υποσχόμενες και όντως απαραίτητες για την επιβίωση των πιο ευάλωτων κοινοτήτων.”

“Η αντιπροσωπεία της Αγίας Έδρας εκτιμά τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν τα Κράτη. Ενώ πρέπει να γίνουν περισσότερα, είναι σημαντικό να είμαστε ενεργοί στην εξεύρεση αποτελεσματικών τρόπων εφαρμογής των δεσμεύσεων που πάρθηκαν” τονίζει το ανακοινωθέν.

“Κατά τη διάρκεια αυτών των δύο εβδομάδων έχουν προκύψει διάφορα «κενά» στους τομείς του μετριασμού, της προσαρμογής και της χρηματοδότησης. Οι πόροι που διατίθενται για αυτές τις τρεις πτυχές, οι οποίες είναι θεμελιώδεις για την επίτευξη της Συμφωνίας του Παρισιού, θα πρέπει να ενισχυθούν και να ανανεωθούν προκειμένου να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι. Η Αγία Έδρα ελπίζει η COP26 να μπορέσει να καταλήξει σε συμφωνία για έναν σαφή οδικό χάρτη ώστε να κλείσουν σύντομα αυτά τα κενά, οδηγούμενη από τις ανεπτυγμένες χώρες” συνεχίζει το μήνυμα. 

Σημειωτέον “το θέμα της απώλειας και της ζημίας είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για εκείνες τις Κοινότητες που είναι οι περισσότερες ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή, όπως επίσης αναγνωρίστηκε στην κοινή έκκληση θρησκευτικών ηγετών και επιστημόνων στις 4 Οκτωβρίου. Ο Πάπας Φραγκίσκος τόνισε ξεκάθαρα το οικολογικό χρέος και την αλληλεγγύη που οι βιομηχανικές χώρες οφείλουν στους φτωχούς (Laudato Si’).”

Τέλος, το ανακοινωθέν σημειώνει πως “η αντιπροσωπεία της Αγίας Έδρας ελπίζει ότι οι τελικές αποφάσεις αυτής της Διάσκεψης μπορεί να εμπνέονται από γνήσιο αίσθημα ευθύνης απέναντι στις σημερινές και μελλοντικές γενιές, καθώς και τη φροντίδα του δικού μας κοινού σπιτιού, και ότι αυτές οι αποφάσεις μπορεί πραγματικά να ανταποκριθούν στην κραυγή της Γης και στην κραυγή των φτωχών (Laudato Si’). 
«Ο χρόνος τελειώνει: αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί». (Επιστολή του Πάπα Φραγκίσκος προς τους Καθολικούς της Σκωτίας, 11 Νοεμβρίου).”

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος