Βατικανό: Για συγχώρεση των σκανδάλων του Μονάχου εκλιπαρεί ο Βενέδικτος XVI

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Το Γραφείο Τύπου του Βατικανού ανακοινώνει Επιστολή του Ομότιμου Πάπα Βενέδικτου XVI σχετικά με την αναφορά για καταχρήσεις στην Αρχιεπισκοπή Μονάχου και Φράιζινγκ. 

Ο Ομότιμος Ποντίφικας κάνει λόγο για “παράβλεψη σχετικά με τη συμμετοχή” στην συνάντηση της 15ης Ιανουαρίου 1980, η οποία χρησιμοποιήθηκε “για να αμφισβητηθεί η φιλαλήθεια, ακόμη και να με παρουσιάζουν ως ψεύτη”.

Ο Βενέδικτος XVI μίλησε για “μεγάλες ευθύνες στην Καθολική Εκκλησία” και “για άλλη μια φορά μπορώ μόνο να εκφράσω σε όλα τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης τη βαθιά μου ντροπή, τον μεγάλο μου πόνο και το ειλικρινές αίτημα για συγχώρεση.”

Σε σχετικό βίντεο, η επιστολή διαβάζεται από τον Σεβασμιότατο Georg Gänswein.

Αγαπητά αδέλφια!

Μετά την παρουσίαση της έκθεσης για τις καταχρήσεις στην Αρχιεπισκοπή Μονάχου και Φράιζινγκ στις 20 Ιανουαρίου 2022, θα ήθελα να απευθύνω έναν προσωπικό λόγο προς όλους σας. Πράγματι, αν και τέλεσα ως Αρχιεπίσκοπος Μονάχου και Φράιζινγκ για κάτι λιγότερο από πέντε χρόνια, συνεχίζει ακόμα να είναι βαθιά μέσα μου η Αρχιεπισκοπή του Μονάχου ως πατρίδα μου.

Καταρχάς, θα ήθελα να εκφράσω ένα θερμό ευχαριστώ. Αυτές τις μέρες της εξέτασης της συνείδησης ​​και προβληματισμού μου μπόρεσα να βιώσω τόση ενθάρρυνση, τόση φιλία και τόσα πολλά σημάδια εμπιστοσύνης όσο δεν φανταζόμουν. 

Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τη μικρή ομάδα φίλων που με αυταπάρνηση έγραψαν τα απομνημονεύματά μου 82 σελίδων για το δικηγορικό γραφείο του Μονάχου, που μόνος μου δεν θα μπορούσα να είχα γράψει. 

Στις απαντήσεις στα ερωτήματα που μου έθεσε το δικηγορικό γραφείο, προστέθηκαν και η ανάγνωση και η ανάλυση σχεδόν 8.000 σελίδων εγγράφων σε ψηφιακή μορφή.

Αυτοί οι συνεργάτες με βοήθησαν επίσης να μελετήσω και να αναλύσω την τεχνογνωσία σχεδόν 2.000 σελίδων. Το αποτέλεσμα θα δημοσιευθεί μετά την επιστολή μου.

Στο γιγάντιο έργο εκείνων των ημερών – την επεξεργασία της τοποθέτησής μου – συνέβη μια παράβλεψη σχετικά με τη συμμετοχή μου στη συνεδρίαση του Ordinariato (Καγκελαρία Ηγετών της Εκκλησίας) της 15ης Ιανουαρίου 1980. 

Αυτό το σφάλμα, το οποίο δυστυχώς παρουσιάστηκε, δεν έγινε σκόπιμα και ελπίζω να συγχωρεθεί. Στην συνέχεια έδωσα εντολή όπως ο Αρχιεπίσκοπος Gänswein να το κοινοποιήσει με δελτίο τύπου της 24ης Ιανουαρίου 2022. 

Για κανένα λόγο δεν μειώνει τη φροντίδα και την αφοσίωση που συνεχίζει να υπάρχει για αυτούς τους φίλους με προφανή απόλυτη επιταγή. 

Μου έκανε βαθιά εντύπωση ότι η παράβλεψη χρησιμοποιήθηκε για να αμφισβητηθεί η φιλαλήθεια, ακόμη και να με παρουσιάζουν ως ψεύτη. Ακόμη περισσότερο με συγκίνησαν οι διάφορες εκφράσεις εμπιστοσύνης, οι εγκάρδιες μαρτυρίες και οι συγκινητικές ενθαρρυντικές επιστολές που έχουν φτάσει από πολλούς ανθρώπους. 

Είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων για την εμπιστοσύνη, υποστήριξη και προσευχές που μου εξέφρασε προσωπικά ο Πάπας Φραγκίσκος. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω τη μικρή οικογένεια της Μονής «Mater Ecclesiae», της οποίας η κοινωνία της ζωής σε χαρούμενες και δύσκολες ώρες μου δίνει αυτή την εσωτερική στιβαρότητα που με συντηρεί.

Τα ευχαριστήρια λόγια πρέπει τώρα να ακολουθηθούν και από εξομολόγηση. 

Με εντυπωσιάζει όλο και πιο έντονα ότι μέρα με τη μέρα η Εκκλησία τοποθετεί στην αρχή της Θείας Λειτουργίας – στην οποία ο Κύριος μας δίνει τον Λόγο Του και τον εαυτό του – την ομολογία της ενοχής μας και το αίτημα για συγχώρεση. 

Προσευχόμαστε στον εν ζωή Θεό δημόσια να συγχωρήσει τις ενοχές μας, τις μεγάλες και πολύ μεγάλες ενοχές μας. Είναι σαφές ότι η λέξη “πολύ σπουδαίο” δεν αναφέρεται με τον ίδιο τρόπο σε κάθε μέρα, σε κάθε μεμονωμένη μέρα. Αλλά κάθε μέρα με ρωτάει αν ακόμα και σήμερα δεν πρέπει να μιλήσω για πολύ μεγάλες ενοχές. Και μου λέει παρηγορητικά πως όσο μεγάλη και αν είναι η ενοχή μου σήμερα, ο Κύριος με συγχωρεί, αν ειλικρινά αφήσω τον εαυτό μου να ελεγχθεί από αυτόν και είμαι πραγματικά πρόθυμος να αλλάξω τον εαυτό μου.

Σε όλες μου τις συναντήσεις, ειδικά κατά τη διάρκεια των πολλών Αποστολικών Ταξιδιών, με θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς, έχω κοιτάξει στα μάτια τις συνέπειες μιας πολύ μεγάλης ενοχής και έχω μάθει να καταλαβαίνω ότι εμείς οι ίδιοι παρασυρόμαστε σε αυτή τη πολύ μεγάλη ενοχή όταν την παραμελούμε ή όταν δεν την αντιμετωπίζουμε με την απαραίτητη αποφασιστικότητα και ευθύνη, όπως έχει συμβεί και συμβαίνει πολύ συχνά. Όπως σε τουτες τις συναντήσεις, για άλλη μια φορά μπορώ μόνο να εκφράσω σε όλα τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης τη βαθιά μου ντροπή, τον μεγάλο μου πόνο και το ειλικρινές αίτημα για συγχώρεση. 

Είχα μεγάλες ευθύνες στην Καθολική Εκκλησία. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η θλίψη μου για τις καταχρήσεις και τα λάθη που έγιναν κατά τη διάρκεια της θητείας μου στους αντίστοιχους χώρους. Κάθε περίπτωση σεξουαλικής κακοποίησης είναι τρομερή και ανεπανόρθωτη. Στα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης πηγαίνει η βαθιά μου συμπόνια και λυπάμαι για την κάθε περίπτωση.

Καταλαβαίνω όλο και περισσότερο την αηδία και τον φόβο που βίωσε ο Χριστός στο Όρος των Ελαιών όταν είδε όλα τα τρομερά πράγματα που έπρεπε να ξεπεράσει μέσα του. Το ότι εκείνη τη στιγμή οι μαθητές κοιμόντουσαν δυστυχώς αντιπροσωπεύει την κατάσταση που συμβαίνει ξανά σήμερα και για την οποία νιώθω και εγώ καλεσμένος. Και έτσι μπορώ μόνο να προσευχηθώ στον Κύριο και να παρακαλέσω όλους τους αγγέλους και τους αγίους και εσάς, αγαπητά αδέλφια, να προσευχηθείτε για μένα στον Κύριο τον Θεό μας. 

Σύντομα θα βρεθώ αντιμέτωπος με τον ύστατο κριτή της ζωής μου. Ακόμα κι αν κοιτάζοντας πίσω τη μακρόχρονη ζωή μου μπορεί να φοβάμαι πολύ, ακόμα βρίσκομαι με χαρούμενη καρδιά γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι ο Κύριος δεν είναι μόνο ο σωστός κριτής, αλλά ταυτόχρονα ο φίλος και ο αδελφός που έχει ήδη υποφέρει ο ίδιος από τις ελλείψεις μου και ως εκ τούτου, ως δικαστής, είναι ταυτόχρονα και ο συνήγορός μου (Παράκλητος).

Εν όψει της ώρας της κρίσης, η χάρη του να είμαι Χριστιανός γίνεται σαφής σε μένα. Το να είμαι Χριστιανός μου δίνει γνώση, επιπλέον, φιλία με τον κριτή της ζωής μου και μου επιτρέπει να περάσω με σιγουριά τη σκοτεινή πόρτα του θανάτου. Σε αυτό το σημείο έχω υπόψη μου αυτό που λέει ο Ιωάννης στην αρχή της Αποκάλυψης: βλέπει τον Υιό του ανθρώπου σε όλο του το μεγαλείο και πέφτει στα πόδια του σαν νεκρός. Εκείνος όμως, βάζοντας το δεξί του χέρι πάνω του, και του λέει: «Μη φοβάσαι! Είμαι εγώ…». Αγαπητοί φίλοι, με αυτά τα συναισθήματα σας ευλογώ όλους.

Βενέδικτος XVI

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος