Βασιλιάς Κάρολος: Το κίνημα «not my king» που είναι ενάντια στη μοναρχία

Τα μέλη της ομάδας εκστρατείας του κινήματος «not my king», η οποία τάσσεται υπέρ των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων, χρησιμοποιούν βασιλικές εκδηλώσεις για να ενισχύσουν το μήνυμά τους.

Έξι άτομα συνελήφθησαν στο κέντρο του Λονδίνου μετά από μια διαμαρτυρία που διοργάνωσε η Republic ενόψει της στέψης του βασιλιά Καρόλου. Ποια είναι όμως η ομάδα εκστρατείας εναντίων της μοναρχίας και τι είναι το κίνημα τους με το σύνθημα «not my king»;.

Τι είναι η Republic;

Η Δημοκρατία (Republic) ιδρύθηκε το 1983 και επίσημα ως ομάδα εκστρατείας το 2006, για να ασκήσει πιέσεις για την κατάργηση της μοναρχίας. Θα ήθελε ο βασιλιάς Κάρολος να αντικατασταθεί με έναν εκλεγμένο αρχηγό κράτους, για παράδειγμα, έναν πρόεδρο.

Υποστηρίζει ότι ένα σύστημα όπου η εξουσία βασίζεται σε μια κληρονομική μοναρχία είναι άδικο και αντίκειται στη δημοκρατία. Σε μια δήλωσή της η ομάδα λέει: «Επειδή δεν μπορούμε να ζητήσουμε από τον Βασιλιά Κάρολο και την οικογένειά του να λογοδοτήσουν στην κάλπη, δεν υπάρχει τίποτα που να τους εμποδίζει να κάνουν κατάχρηση των προνομίων τους, να κάνουν κατάχρηση της επιρροής τους ή απλώς να σπαταλούν τα χρήματά μας».

Άλλες διαμαρτυρίες της Republic

Η Δημοκρατία ήλπιζε ότι περίπου 2.000 διαδηλωτές θα διαδηλώσουν στην πλατεία Τραφάλγκαρ το Σάββατο κατά τη διάρκεια της στέψης, κρατώντας πλακάτ που έγραφαν: «Όχι ο βασιλιάς μου» (Not my king) και φορώντας μπλουζάκια με το ίδιο σύνθημα.

Είχε εκστρατεύσει και σε άλλες εκδηλώσεις στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένου του ιωβηλαίου διαμαντιών το 2012, όπου δεκάδες από αυτούς κρατούσαν πανό που έγραφαν «πολίτης, όχι υποκείμενος» στις όχθες του ποταμού Τάμεση κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, όπου ένας στολίσκος 1.000 σκαφών έπλευσε στον Τάμεση και επιθεωρήθηκαν από τη βασίλισσα και τον πρίγκιπα Φίλιππο.

Πριν πέντε χρόνια, την ημέρα που παντρεύτηκαν ο Δούκας και η Δούκισσα του Σάσεξ, ο Γκράχαμ Σμιθ (Graham Smith) είχε στείλει επιστολή στην αστυνομία της κοιλάδας του Τάμεση ζητώντας τους την άδεια να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά.

Ποιος είναι ο Graham Smith;

Ο Graham Smith, ο οποίος ήταν μεταξύ των ακτιβιστών που συνελήφθησαν το πρωί του Σαββάτου στη στέψη του βασιλιά Καρόλου, είναι Διευθύνων Σύμβουλος στη Republic από το 2005, αφού εργάστηκε για πολιτικά κόμματα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία.

Τις εβδομάδες πριν από τη στέψη, ο 49χρονος είπε ότι η στέψη είναι μια «άσκοπη παρέλαση ματαιοδοξίας». Συνέχισε: «Κοστίζει ένα τέταρτο του δισεκατομμυρίου λιρών, για τον Τσαρλς να παρελαύνει και να του βάλουν ένα καπέλο στο κεφάλι, όταν βρισκόμαστε στη μέση μιας κρίσης, οπότε πραγματικά δεν είναι αποδεκτό από εμένα».

Τι συνέβη στη κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ Β’

Παρά την ιστορία των διαδηλώσεων κατά τη διάρκεια των εθνικών βασιλικών τελετών, η Δημοκρατία δεν διαμαρτυρήθηκε στον απόηχο του θανάτου της βασίλισσας πέρυσι. Είπε ότι δε θα ήταν «κατάλληλο», αλλά ότι ήθελε να εκπροσωπήσει αυτούς που δεν θρηνούσαν και αντ’ αυτού θα διαμαρτύρονταν σε βασιλικές περιστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της στέψης του βασιλιά Καρόλου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος