Βαρύ οπλισμό ζητεί το Κίεβο για να ανακόψει την προέλαση των Ρώσων στο Ντονμπάς – Προβληματισμός στη Δύση (video)

Βαρύ οπλισμό ζητεί επίμονα το Κίεβο από τους συμμάχους του αλλά, όπως αποκαλύπτει το Reuters, η Δύση προβληματίζεται για τον κίνδυνο επιθέσεων εντός ρωσικού εδάφους. Η Μόσχα ήδη απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε απαράδεκτη κλιμάκωση. Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την προέλαση στο Ντονμπάς.

Με μπαράζ βομβαρδισμών και επιδρομών, οι Ρώσοι επεκτείνουν την επέλασή τους στα ανατολικά και τα νότια της Ουκρανίας, με το υπουργείο Άμυνας να παραδέχεται ότι σχεδόν το 95% του Λουγκάνσκ ελέγχεται πλέον από τη Μόσχα.

Δεκάδες άνθρωποι χάνουν καθημερινά τη ζωή τους, καθώς ρωσικές δυνάμεις ενισχύουν τις θέσεις τους στη Χερσώνα και ουκρανικές δυνάμεις αμύνονται σκληρά στην πόλη Σεβεροντονέτσκ.

«Πρόκειται για μία πολιτική γενοκτονίας (στο Ντονμπάς) από τη Ρωσία» δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Όπως μετέδωσε η απεσταλμένη της ΕΡΤ στο Κίεβο, Κάτια Αντωνιάδη, κλιμακώνονται οι επιθέσεις στην ανατολική Ουκρανία, με τη Ρωσία να επιχειρεί να κάμψει την ουκρανική αντίσταση.

Ουκρανοί αξιωματούχοι περιγράφουν την κατάσταση στα ανατολικά ως «πολύ δύσκολη» και παραδέχονται ότι οι ουκρανικές μονάδες μπορεί να χρειαστεί να υποχωρήσουν σε ορισμένα σημεία.

Την ίδια ώρα, οι φονικές επιθέσεις συνεχίζονται. Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 19 τραυματίστηκαν στο Χάρκοβο εν μέσω «έντονου βομβαρδισμού» κατοικημένων περιοχών, σύμφωνα με Ουκρανό στρατιωτικό αξιωματούχο. Κάμερες διεθνών πρακτορείων καταγράφουν δραματικές εικόνες που δείχνουν σορούς ανθρώπων σε σταθμό του μετρό και άλλα σημεία που βομβαρδίστηκαν.

Βομβαρδισμός με ρουκέτες σημειώθηκε στην περιοχή του Ντνιπροπετρόβσκ. Πύραυλος έπληξε τους στρατώνες της Εθνικής Φρουράς, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 10 άτομα και να τραυματιστούν 35, σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής απολογισμό.

Και ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι άλλες χώρες του ΝΑΤΟ συνεχίζουν να ενισχύουν το Κίεβο με όπλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα επανέλαβε το αίτημα για βαρύ οπλισμό.

«Χρειαζόμαστε βαρύ οπλισμό. Το μόνο πράγμα, στο οποίο υπερέχει η Ρωσία είναι ο αριθμός των βαρέων όπλων που διαθέτουν» τόνισε ο Ντμίτρο Κουλέμπα.

Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters, Ουάσιγκτον και Κίεβο συζήτησαν τους κινδύνους από ενδεχόμενη παροχή βαρέων όπλων στην Ουκρανία, καθώς θα μπορούσαν να πλήξουν στόχους στη Ρωσία και να εμπλέξουν τη Δύση σε απευθείας σύρραξη με τη Μόσχα.

Για απαράδεκτη κλιμάκωση έκανε λόγο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Η Δύση έχει κηρύξει ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον μας, εναντίον της Ρωσίας.
Ο σύμμαχος του Πούτιν και ηγέτης των Τσετσένων κάλεσε την Πολωνία να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα σύνορα» σημείωσε ο Σ. Λαβρόφ.

«Το θέμα της Ουκρανίας έχει κλείσει. Αναρωτιέμαι όμως για την Πολωνία. Τι προσπαθούν να επιτύχουν; Μετά την Ουκρανία, αν μας δοθεί εντολή, θα σας δείξουμε σε έξι δευτερόλεπτα για τι είμαστε ικανοί» είπε ο ηγέτης των Τσετσένων, Ραμζάν Καντίροφ.

Καμία πρόοδος δεν έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία να κατηγορεί τη Μόσχα, που απαντά δια στόματος του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ότι «οι διαπραγματεύσεις έχουν παγώσει, όπως έχει αποφασίσει και επιλέξει η ουκρανική πλευρά».

Σε αυτό το κλίμα, η Δύση κατηγορεί τη Μόσχα ότι εργαλειοποιεί τα τρόφιμα προκαλώντας παγκόσμια επισιτιστική κρίση, ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζητούν το έκτο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία και το εμπάργκο στο πετρέλαιο.

Ο Ζελένσκι πραγματοποίησε συνάντηση με μέλη του υπουργικού συμβουλίου την Παρασκευή. «Συζητήσαμε για την προμήθεια καυσίμων, τις κατεστραμμένες περιουσίες. Ετοιμάζουμε πρόγραμμα για την επιστροφή των προσωρινά εκτοπισμένων πολιτών, δημιουργούμε θέσεις εργασίας», είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Μετά την πρωθυπουργό της Φινλανδίας Σάνα Μάριν, το Ιρπίν επισκέφθηκε και ο Υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας και ανακοίνωσε την επαναλειτουργία της πρεσβείας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάλεσε τον ρωσικό στρατό να σταματήσει να καταστρέφει νοσοκομεία της Ουκρανίας, ενώ από τη δημαρχία της Μαριούπολης ήδη κάνουν λόγο για φόβο κάποιας επιδημίας, το ποσοστό θνησιμότητας εκεί είναι υψηλό, ενώ πτώματα παραμένουν στους δρόμους.

Αποστολή της ΕΡΤ στο Κίεβο: Κάτια Αντωνιάδου / κάμερα: Κάρλος Ρούβιο-Μαρνιεράκης, ήχος: Αντώνης Κυπραίος

Πηγή: ΕΡΤ / Κλειώ Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος