Βαρώσια – Προσχέδιο Σ.Α.: Κάλεσμα προς την Άγκυρα και το Ψευδοκράτος να αντιστρέψουν την απόφαση

Το σήμα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένουν Αθήνα και Λευκωσία ενώ είναι σε εξέλιξη ο διπλωματικός μαραθώνιος που ενεργοποίησε η πρόκληση Ερντογάν στα Βαρώσια και η επιδίωξη της Τουρκίας να πιέσει για λύση δύο κρατών στην Κύπρο, κατά παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Παρά τις διεθνείς αντιδράσεις, ο Ταγίπ Ερντογάν εντείνει την προκλητική ρητορική, διαβεβαιώνοντας ότι «το τουρκοκυπριακό κράτος θα αποκτήσει ευρεία αναγνώριση».

Επικοινωνία με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, αλλά και τηλεφωνική συνομιλία με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, είχε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας υπογραμμίζοντας την ελληνική θέση όσον αφορά τις πρόσφατες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια. Όπως τόνισε χθες ο από το Ισραήλ και την Λευκωσία ο Νίκος Δένδιας:

«Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας όσο η Τουρκία συνεχίζει να παρανομεί στην Κύπρο».

Βαθιά ανήσυχος ο Γ.Γ του ΟΗΕ

Με ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπός του, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δηλώνει “βαθιά ανήσυχος” για τις ανακοινώσεις της 20ής Ιουλίου από την Άγκυρα.
Ο Γενικός Γραμματέας έχει επανειλημμένα καλέσει όλα τα μέρη να απέχουν από μονομερείς ενέργειες που προκαλούν εντάσεις, ενώ η θέση των Ηνωμένων Εθνών για τα Βαρώσια χαρακτηρίζεται ως αμετάβλητη.

Σύμφωνα με την Washington Post που επικαλείται γνώση του προσχεδίου και των διαμειβόμενων στην κλειστή συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, ο ΟΗΕ θα επαναλαμβάνει «ότι δεν πρέπει να γίνουν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με τα ψηφίσματά του». Αναμένεται έτσι ξεκάθαρο κάλεσμα προς την Άγκυρα και το Ψευδοκράτος, να αντιστρέψουν την απόφαση για άνοιγμα τμήματος, της περίκλειστης πόλης, με ψήφισμα- αίτημα «να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί».

Στη διπλωματική φαρέτρα για τα Βαρώσια:

  • Η απόφαση του Σ.Α. του ΟΗΕ
    -Κρίνει την ευρωπαϊκή αντίδραση
    -«Ξεκλειδώνει» τις επόμενες κινήσεις
  • Στο «ταμείο» των διεθνών αντιδράσεων
    -Ισχυρή καταδίκη από ΗΠΑ
    -Αποδοκιμασία από τα 5 μόνιμα μέλη του Σ.Α. του ΟΗΕ
  • Τα αντίμετρα  τα «ατού»
    -Προσφυγή στο Σ.Α. του ΟΗΕ
    -Κινητοποίηση διεθνών συμμαχιών
    -Η γαλλική προεδρία
  • Τα άλλα «όπλα»
    -Διακρατική προσφυγή στο ΕΔΑΔ

Το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου επισημαίνει: «Στο ενδεχόμενο προσφυγής στη λεγόμενη Επιτροπή εγκυμονούν σοβαροί κίνδυνοι σε σχέση με τις στοχεύσεις της Τουρκίας. Η κρισιμότητα των στιγμών επιβάλλει ομοψυχία και ομογνωμία».

«Η φήμη των κρατών δεν μετριέται με τη μεγαλοπρέπεια των κτηρίων τους», φέρεται στο μεταξύ να δήλωσε ο πρώην  ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί, κατά του Τούρκου.

Σύσσωμη η διεθνής κοινότητα καταδικάζει τις τουρκικές προκλήσεις

Πισωγύρισμα, χαρακτήρισε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τη θέση του τούρκου προέδρου για λύση δύο κρατών στην Κύπρο.
Απαντώντας σε ερώτηση του ανταποκριτή της ΕΡΤ, Γιώργου Παππά η καγκελάριος απάντησε:

«Ο Τούρκος πρόεδρος, παρεκκλίνοντας από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, ζητά αποκλειστικά μία λύση δύο κρατών, η οποία φυσικά δεν γίνεται αποδεκτή από την ελληνική και κυπριακή πλευρά. Και εδώ πρέπει τώρα να προσπαθήσουμε, ώστε τις νέες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ διαπραγματεύσεις, με βαθιά ανάσα, διότι είναι μια σκληρή υπόθεση, να τις οδηγήσουμε στη σωστή κατεύθυνση. Τέτοια πισωγυρίσματα δεν πρέπει ωστόσο να μας αποθαρρύνουν».

Σε δήλωσή του ο Ζαν Υβ Λεντριάν υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, αναφέρει: «Η Γαλλία καλεί να γίνουν σεβαστά τα ψηφίσματα 550 και 789 του ΟΗΕ».

Σε νέα καταδικαστική δήλωση των τουρκικών εξαγγελιών προχώρησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με τοποθέτηση της βοηθού Υπουργού Εξωτερικών, σε ειδική συνεδρίαση της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

«Καλούμε σε ανάκληση της απόφασης αυτής -και το ζήτησα τηλεφωνώντας το πρωί στην Άγκυρα- και συνεργαζόμαστε με εταίρους μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας  του ΟΗΕ.  Συνολική διευθέτηση για την επανένωση του νησιού ως διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία είναι μονόδρομος για βιώσιμη ειρήνη και σταθερότητα», τόνισε η Βικτώρια Νούλαντ.

Χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Νέντ Πράις, επανέλαβε, την έκκληση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Αντόνι Μπλίνκεν, να αντιστρέψουν την απόφαση για τα Βαρώσια.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν συνομίλησε με τον Νίκο Χριστοδουλίδη,  διαμηνύοντας ότι το Κυπριακό αποτελεί προτεραιότητα για την Ουάσινγκτον. Επανέλαβε επίσης τη δέσμευση της χώρας του ως προς την ανάγκη επανέναρξης διαπραγματεύσεων για συνολική επίλυση του κυπριακού στη βάση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Κρίστοφερ Μπούργκερ εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών: «Καλούμε την Τουρκία να τηρήσει όλες τις αποφάσεις του ΟΗΕ».

«Υπογραμμίζουμε την προσήλωσή μας στην αυστηρή τήρηση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», αναφέρει ο Σεργκέι Λαβρόφ υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας.

Συνεχίζει ο Τούρκος πρόεδρος

Ο Ταγίπ Ερντογάν εντείνει την προκλητική του ρητορική, κάνοντας λόγο για εγχείρημα αναγνώρισης του ψευδοκράτους: «Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να διασφαλίσουμε ότι το τουρκοκυπριακό κράτος θα αποκτήσει ευρεία αναγνώριση στο πλέον σύντομο χρονικό διάστημα», ανέφερε ενδεικτικ

Ρεπορτάζ: Κάτια Αντωνιάδου, Κατερίνα Φρύσσα,Πιέρρος Τζανετάκος, Κλειώ Νικολάου, Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Λευκωσία: ανταπόκριση Μανιάνα Καλογεράκη

Αποστολή στην Κύπρο: Νίκος Μελέτης

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος