Βαλτική: Σε «εξωγενείς παράγοντες» αποδίδονται η ζημιές σε αγωγό φυσικού αερίου και σε καλώδιο τηλεπικοινωνιών που συνδέει Φιλανδία και Εσθονία

Ένας αγωγός φυσικού αερίου και ένα καλώδιο τηλεπικοινωνιών που συνδέει τη Φινλανδία και την Εσθονία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας έχουν υποστεί ζημιές, ανακοίνωσε την Τρίτη ο Φινλανδός πρόεδρος Sauli Niinisto, σύμφωνα με το Reuters και το AFP.

Ο πρόεδρος δήλωσε ότι ο τόπος του ατυχήματος έχει εντοπιστεί και ότι πιθανότατα προήλθε από «εξωτερική δραστηριότητα». “Μίλησα σήμερα με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να βοηθήσει τις έρευνες“, πρόσθεσε ο Σαούλι Νιινίστο.

Ο αγωγός αερίου Balticconnector έκλεισε την Κυριακή μετά από πτώση της πίεσης που έδειξε διαρροή αερίου από αυτόν τον αγωγό μήκους 77 χιλιομέτρων. Ο Φινλανδός φορέας εκμετάλλευσης του αγωγού, η εταιρεία Gasgrid, εκτιμά ότι οι επισκευές θα διαρκέσουν αρκετούς μήνες.

“Η πτώση της πίεσης στον αγωγό ήταν αρκετά γρήγορη, γεγονός που μπορεί να υποδηλώνει ότι δεν πρόκειται για μια μικρή ζημιά. Αλλά η αιτία δεν είναι ακόμα ξεκάθαρη”, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος ενέργειας που γνωρίζει την υπόθεση.

Ο αγωγός φυσικού αερίου μεταξύ της φινλανδικής πόλης Inkoo και της εσθονικής πόλης Paldiski διασχίζει τον Φινλανδικό Κόλπο στη Βαλτική Θάλασσα, ο κόλπος του οποίου βρίσκεται η Φινλανδία στα βόρεια και η Εσθονία στα νότια, και συνεχίζει ανατολικά μέχρι την ακτή της Ρωσικής πόλη της Αγίας Πετρούπολης.

Σκανδιναβικές και Βαλτικές γείτονες πρόσφεραν επίσης βοήθεια

«Η Σουηδία στέκεται δίπλα στους σκανδιναβικούς συναδέλφους μας και είναι έτοιμη να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια σχετικά με τις ζημιές στην υποθαλάσσια υποδομή μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας», δήλωσε ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τόμπιας Μπίλστρομ σε ανάρτησή του στο X.

Ο πρόεδρος της Λετονίας Έντγκαρντ Ρίνκεβιτς εξέφρασε την «αλληλεγγύη και την υποστήριξή του» στη Φινλανδία και την Εσθονία.

Πηγή: defenseromania.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος