Β. Κορέα: Με ανάληψη «αληθινής δράσης» απειλεί την Ιαπωνία για το νέο της αμυντικό δόγμα

Array

Τη νέα στρατηγική της Ιαπωνίας ως προς την άμυνα, καταδίκασε σήμερα η Β. Κορέα χαρακτηρίζοντας την « σοβαρή απειλή για την διεθνή ειρήνη»  και θεωρεί ότι  μεταβάλλεται εκ θεμελίων το περιφερειακό περιβάλλον ασφαλείας. Προειδοποίησε πως θα αναλάβει«αληθινή» δράση σε αντίδραση των ιαπωνικών επιλογών .

Το Τόκιο την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι εκλαμβάνει ως απειλές από την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα τη στάση τους στoυς εξοπλισμούς με πυρηνικά όπλα και αποκάλυψε  ότι η νέα πολιτική του για την άμυνα προβλέπει αλματώδη αύξηση των στρατιωτικών δυνατοτήτων του κατά τη διάρκεια των προσεχών πέντε ετών, συμπεριλαμβανομένων των επιλογών  του να αντεπιτεθεί σε περίπτωση επίθεσης.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας σε ανακοίνωση  που εξέδωσε, κατηγόρησε την Ιαπωνία ότι δημιουργεί σοβαρή κρίση ασφαλείας  και αλλάζει από τα θεμέλια το περιβάλλον ασφαλείας στην ανατολική Ασία, καθώς επισημοποιεί στην πράξη τη δυνατότητα προληπτικών πληγμάτων εναντίον άλλων κρατών.

Το Τόκιο θα λογοδοτήσει για αυτή την «πολύ επικίνδυνη και λαθεμένη επιλογή», διεμήνυσε ο εκπρόσωπος του βορειοκορεατικού ΥΠΕΞ, προειδοποιώντας πως η Πιονγκγιάνγκ θα συνεχίσει να δείχνει «το εύρος της ανησυχίας και της δυσαρέσκειάς της με στιβαρές πράξεις».

Στη νέα αμυντική στρατηγική της Ιαπωνίας τονίζεται ότι οι στρατιωτικές θέσεις της Ρωσίας στην Ασία και η διευρυνόμενη συνεργασία της με την Κίνα αποτελούν πηγή «έντονης ανησυχίας ως προς την ασφάλεια».

Η προεδρία των ΗΠΑ έκρινε από την πλευρά της ότι η αλλαγή της πολιτικής της Ιαπωνίας σε ό,τι αφορά την άμυνα σηματοδοτεί την «ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό» της στρατιωτικής συμμαχίας των δύο χωρών.

Για το λόγο αυτό τα βορειοκορεατικά «πυρά» στράφηκαν  και κατά των ΗΠΑ, τις οποίες το  ΥΠΕΞ της ασιατικής χώρας κατηγορεί πως «υποκίνησαν» τον «επανεξοπλισμό» της Ιαπωνίας και τα νέα «σχέδια εισβολών» που ετοιμάζει το Τόκιο . Παράλληλα δεν παρέλειψε να τονίσει πως η Ουάσιγκτον δεν έχει δικαίωμα να εγείρει θέμα για την προσπάθεια της Πιονγκγιάνγκ να ενισχύσει την άμυνα της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος