Β.Κορέα: Καθαιρέσεις αξιωματούχων για “εξαιρετικό συμβάν” σε σχέση με την πανδημία

Εξαιτίας σοβαρού συμβάντος που συνδέεται με την προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας και για το οποίο όμως δεν δόθηκαν λεπτομέρειες  ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, καθαίρεσε αρκετούς ανώτερους αξιωματούχους  τους οποίους κατηγόρησε πως είχαν «καταληφθεί από εγωισμό και παθητικότητα».

Στη διάρκεια συνεδρίασης του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας, KCNA,  ο Κιμ εξαπέλυσε μύδρους εναντίον τους λέγοντας πως «η ανικανότητα και η ανευθυνότητα ανώτερων αξιωματούχων είναι μείζων παράγοντας της επιβράδυνσης στην εκτέλεση σημαντικών καθηκόντων».  Παρ΄ όλα αυτά, ούτε ο αριθμός των προσώπων που καθαιρέθηκαν λόγω σφαλμάτων ή παραλείψεων στην άσκηση των καθηκόντων τους, ούτε η φύση του συμβάντος έγιναν γνωστά.

Μέχρι σήμερα η Βόρεια Κορέα υποστηρίζει πάγια ότι η πανδημία του νέου κορονοϊού δεν έχει εξαπλωθεί στην επικράτειά της, κάτι για το οποίο εκφράζονται έντονες αμφιβολίες από ειδικούς.

ο Κιμ Γιονγκ Ουν αποφάσισε τον Ιανουάριο του 2020 να κλείσει τα σύνορα της Βόρειας Κορέας για να αποτραπεί η εξάπλωση του SARS-CoV-2, που έκανε την εμφάνισή του στη γειτονική Κίνα.

Υπό διεθνείς κυρώσεις εξαιτίας του προγράμματος ανάπτυξης πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων που διαθέτει, η Βόρεια Κορέα βρέθηκε έτσι πιο απομονωμένη παρά ποτέ. Το εμπόριο με την Κίνα, χώρα από την οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό, μειώθηκε δραστικά· εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικούς οργανισμούς ή οργανώσεις έσπευσαν να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Πρόσφατα ο Κιμ Γιονγκ Ουν αναγνώρισε πως η Βόρεια Κορέα είναι αντιμέτωπη με «τεταμένη» κατάσταση ως προς την επάρκεια τροφίμων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑFP,  Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος