Β. Κορέα: Φαίνεται έτοιμη να κλείσει 12 δώδεκα πρεσβείες σε όλο τον κόσμο

Η Βόρεια Κορέα είναι έτοιμη να κλείσει έως και δώδεκα πρεσβείες, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, του Χονγκ Κονγκ και πολλών χωρών στην Αφρική, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να οδηγήσει στο κλείσιμο σχεδόν του 25% των αποστολών της Πιονγκγιάνγκ σε όλο τον κόσμο, αναφέρει το Reuters .

Το πρόσφατο κλείσιμο των διπλωματικών της αποστολών από τη Βόρεια Κορέα ήταν ένα σημάδι ότι η απομονωμένη χώρα αντιμετωπίζει προβλήματα με τα χρήματα στο εξωτερικό λόγω των διεθνών κυρώσεων, δήλωσε την Τρίτη το υπουργείο Ενοποίησης της Νότιας Κορέας.

Τη Δευτέρα, το βορειοκορεατικό κρατικό μέσο KCNA ανέφερε ότι οι πρεσβευτές της χώρας πραγματοποίησαν «αποχαιρετιστήριες» επισκέψεις στους ηγέτες της Αγκόλα και της Ουγκάντα ​​την περασμένη εβδομάδα και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και στις δύο αφρικανικές χώρες ανέφεραν το κλείσιμο των πρεσβειών του Βορρά σε αυτές τις χώρες.

Η Αγκόλα και η Ουγκάντα ​​έχουν σφυρηλατήσει φιλικούς δεσμούς με τη Βόρεια Κορέα από τη δεκαετία του 1970, διατηρώντας στρατιωτική συνεργασία και παρέχοντας σπάνιες πηγές ξένου νομίσματος, όπως έργα κατασκευής αγαλμάτων.

Το κλείσιμο της πρεσβείας έθεσε το υπόβαθρο για αυτό που θα μπορούσε να είναι «μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές εξωτερικής πολιτικής των τελευταίων δεκαετιών», με συνέπειες για τη διπλωματική δέσμευση, την ανθρωπιστική εργασία στην απομονωμένη χώρα, καθώς και την ικανότητα δημιουργίας παράνομων εσόδων, έγραψε ο Chad O’Carroll, στο ιστότοπο «NK Pro» που εστιάζει στη Βόρεια Κορέα.

Το υπουργείο Ενοποίησης της Νότιας Κορέας σχολίασε σε ανακοίνωσή του ότι, «Φαίνεται να αποσύρονται επειδή οι δραστηριότητές τους που κερδίζουν συνάλλαγμα έχουν παραπατήσει λόγω των αυστηρότερων κυρώσεων από τη διεθνή κοινότητα, καθιστώντας δύσκολη τη συνέχιση της διατήρησης των πρεσβειών» .

«Αυτό μπορεί να είναι σημάδι της δύσκολης οικονομικής κατάστασης της Βόρειας Κορέας, όπου είναι δύσκολο να διατηρηθούν έστω και ελάχιστες διπλωματικές σχέσεις με παραδοσιακά φιλικές χώρες», ανέφερε το υπουργείο.

Η Βόρεια Κορέα έχει επίσημες σχέσεις με 159 χώρες, αλλά είχε 53 διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων τριών προξενείων και τριών γραφείων αντιπροσωπείας, έως ότου αποχώρησε από την Αγκόλα και την Ουγκάντα, σύμφωνα με το υπουργείο.

Η Βόρεια Κορέα θα κλείσει επίσης την πρεσβεία της στην Ισπανία και η αποστολή της στην Ιταλία θα χειρίζεται τις υποθέσεις στη γειτονική χώρα, μετέδωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Η αλληλογραφία με το Ισπανικό Κομμουνιστικό Κόμμα, που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του κόμματος, δείχνει ότι η πρεσβεία της Βόρειας Κορέας ανακοίνωσε το κλείσιμο με επιστολή της στις 26 Οκτωβρίου.

Η πρεσβεία του Βορρά στη Μαδρίτη βρέθηκε στο επίκεντρο αφού μέλη μιας ομάδας που επιδίωκε να ανατρέψει τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν πραγματοποίησαν διάρρηξη το 2019, κατά τη διάρκεια της οποίας έδεσαν και φίμωσαν το προσωπικό πριν φύγουν με υπολογιστές και άλλες συσκευές.

Η Πιονγκγιάνγκ κατήγγειλε το περιστατικό ως «σοβαρή παραβίαση της κυριαρχίας και τρομοκρατική επίθεση» και κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι απέτυχαν να διερευνήσουν διεξοδικά την ομάδα και ότι αρνήθηκαν να εκδώσουν τον αρχηγό της.

Πηγή: Hotnews.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος