Β. Κορέα: Αντιπροσωπεία της χώρας επισκέπτεται την Κίνα, το Βιετνάμ και το Λάος  

Η  Β. Κορέα  φαίνεται ότι ενεργοποιεί την διπλωματία της με δραστικότερο τρόπο αφού στελέχη του κυβερνώντος κόμματος επισκέπτονται την πρωτεύουσα της Κίνας, πρώτο σταθμό περιοδείας αντιπροσωπείας που αναμένεται επίσης στο Βιετνάμ και στο Λάος, μετέδωσε το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων.

 Την αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Κιμ Σονγκ Ναμ, αναπληρωματικό μέλος του Πολιτικού Γραφείου και επικεφαλής του τμήματος διεθνών σχέσεων της Κεντρικής Επιτροπής, υποδέχθηκε αντιπρόσωπος του κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος στο αεροδρόμιο, ανέφερε το KCNA, χωρίς να διευκρινίσει την ακριβή φύση του ταξιδιού.

Η αντιπροσωπεία αναμένεται επίσης να ταξιδέψει στο Βιετνάμ και στο Λάος, σύμφωνα με προηγούμενο τηλεγράφημα του KCNA, που επίσης δεν εξήγησε ποιοι είναι οι σκοποί της περιοδείας .Η Βόρεια Κορέα έχει στενές σχέσεις με το Λάος και το Βιετνάμ, χώρες όπου κυβερνούν κομμουνιστικά κόμματα.

Κατά το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, ο κ. Κιμ θεωρείται «ειδικός στην Κίνα». Είχε διατελέσει διερμηνέας των εκλιπόντων πρώην ηγετών της χώρας Κιμ Ιλ Σουνγκ και Κιμ Γιονγκ Ιλ.

Το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα από την πλευρά του μετέδωσε πως η αντιπροσωπεία συνάντησε χθες Πέμπτη τον Γουάνγκ Χουνίνγκ, πρόεδρο κορυφαίου κινεζικού συμβουλευτικού οργάνου.

Η Κίνα παρέχει το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής βοήθειας που λαμβάνει η Βόρεια Κορέα και γενικά θεωρείται παραδοσιακός, στενός σύμμαχός της.

Ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν επιδιώκει να ενισχυθεί η σχέση ανάμεσα στο Πεκίνο και την Πιονγκγιάνγκ, ενώ ταυτόχρονα κλιμακώνει την επιθετική ρητορική του έναντι της Σεούλ.

Ο Γουάνγκ Χουνίνγκ εξέφρασε χθες τη βούληση της Κίνας να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες για «να προχωρήσει η φιλία των δυο πλευρών, να βαθύνει η συνεργασία, να ενισχυθεί η στρατηγική επικοινωνία και να γίνει κοινή προσπάθεια για να υπάρξει ειρηνικό και σταθερό εξωτερικό περιβάλλον», σημείωσε το Νέα Κίνα. Υπενθυμίζεται ότι μόλις τον Ιανουάριο , ο κ. Κιμ δήλωσε πως οι κυβερνήσεις των δύο χωρών όρισαν το 2024 «έτος της φιλίας ΛΔΚ-Κίνας».

Η επανέναρξη της βορειοκορεατικής διπλωματικής δραστηριότητας έγινε ουσιαστικά στις αρχές Μαρτίου όταν πήγε στη Μογγολία αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών Πακ Μιονγκ Χο. Τον Σεπτέμβριο, ο Κιμ Γιονγκ Ουν πήγε στη Ρωσία. Τα προηγούμενα χρόνια η Β. Κορέα χώρα παρέμεινε ερμητικά κλειστή, εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος