Β. και Ν.Κορέα: Αναθέρμανση επικοινωνιών και αποκατάσταση λειτουργίας στα «κόκκινα» τηλέφωνα

Τους διαύλους επικοινωνίας τους  αποκατέστησαν σήμερα η Βόρεια και η Νότια Κορέα θέτοντας εκ νέου σε λειτουργία  τις «νεκρές» από τον Αύγουστο, συνδέσεις τηλεφωνίας και φαξ, ανακοίνωσε η Σεούλ.

Αξιωματούχοι των δύο χωρών συμμετείχαν το πρωί σε τηλεφωνική συνδιάλεξη, σημείωσε το νοτιοκορεατικό υπουργείο Ενοποίησης σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε. Είναι  η πρώτη επίσημη επικοινωνία μετά τις δοκιμαστικές  εκτοξεύσεις  πυράυλων στις οποίες προχώρησε  η Πιονγκγιάνγκ.

«Η κυβέρνηση εκτιμά ότι τέθηκε, με την αποκατάσταση της γραμμής επικοινωνίας Νότου-Βορρά, μια βάση για την ανανέωση των διακορεατικών σχέσεων», σύμφωνα με το κείμενο.

Η Σεούλ ελπίζει πως «θα ξαναρχίσει γρήγορα ο διάλογος και θα γίνουν πρακτικές συζητήσεις για την αποκατάσταση των διακορεατικών σχέσεων».

Το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας επιβεβαίωσε εξάλλου ταυτόχρονα πως αποκαταστάθηκε η επικοινωνία ανάμεσα στους στρατούς των δύο χωρών.

Ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν «εξέφρασε την πρόθεσή του να αποκατασταθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας» των δύο χωρών, είχε μεταδώσει νωρίτερα το βορειοκορεατικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA, εξηγώντας ότι η απόφαση αυτή εγγράφεται στο πλαίσιο της προσπάθειας να υπάρξει «διαρκής ειρήνη» στη χερσόνησο.

Ωστόσο αναλυτές υποβαθμίζουν την εξέλιξη, κάνοντας λόγο για χειρονομία «συμβολικής» φύσης και υπογραμμίζοντας τις πρόσφατες δοκιμές πυραύλων κι από τις δύο χώρες.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, Dpa, Xinhua

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος