Τζούλιαν Ασάνζ: Ανθρώπινη αλυσίδα στο βρετανικό κοινοβούλιο για την απελευθέρωσή του

Array

Υποστηρικτές του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ σχημάτισαν μια ανθρώπινη αλυσίδα έξω από το κοινοβούλιο της Βρετανίας, ζητώντας να σταματήσει η προσπάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών για την έκδοσή του, προκειμένου να δικαστεί για ποινικά αδικήματα από τα αμερικανικά δικαστήρια.

Εκατοντάδες διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ο πρώην ηγέτης των Εργατικών, στάθηκαν στη σειρά, σε μια γραμμή που εκτεινόταν από τα κάγκελα της περίφραξης του κοινοβουλίου μέχρι την κοντινή Γέφυρα Ουεστμίνστερ, στην απέναντι όχθη του Τάμεση.

Η Στέλλα Ασάνζ, η σύζυγος του Ασάνζ, είπε ότι η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να μιλήσει με τις αρχές των ΗΠΑ για να σταματήσουν οι διαδικασίες έκδοσης, που ξεκίνησαν το 2019. «Ήδη συμπληρώθηκαν τριάμισι χρόνια. Είναι μια κηλίδα για το Ηνωμένο Βασίλειο και την κυβέρνηση Μπάιντεν», τόνισε.

Τζούλιαν Ασάνζ: Ανθρώπινη αλυσίδα στο βρετανικό κοινοβούλιο για την απελευθέρωσή του
(AP Photo/Alberto Pezzali)

«Ελευθερώστε τον Ασάνζ» και «Η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα», έγραφαν τα πανώ που κρατούσαν οι διαδηλωτές.

Υποστηρικτές του Ασάνζ πρόκειται να συγκεντρωθούν αργότερα σήμερα και έξω από το υπουργείο Δικαιοσύνης στην Ουάσινγκτον.

Στις ΗΠΑ ο 51χρονος Ασάνζ κατηγορείται για 18 αδικήματα, μεταξύ των οποίων και εκείνο της κατασκοπείας, επειδή ανάρτησε στον ιστότοπο WikiLeaks απόρρητα διπλωματικά και στρατιωτικά έγγραφα. Οι δικηγόροι του έχουν προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας, ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση για την έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Πηγές: Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος