Τζον Σαρμπάνης: Ο ρόλος της Ελλάδας είναι αναβαθμισμένος – Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε την Τουρκία (video)

Ουάσιγκτον – Ανταπόκριση: Λένα Αργύρη

«Oι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να βασιστούν στην Ελλάδα, διότι είναι ένας σταθερός σύμμαχος στην περιοχή, λέει ο βουλευτής του Δημοκρατικού κόμματος Τζον Σαρμπάνης με αφορμή την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες και εξηγεί ότι ειδικότερα «στην κρίσιμη αυτή συγκυρία για την διεθνή ασφάλεια ο ρόλος της Ελλάδας είναι αναβαθμισμένος».

«Στην παρούσα συγκυρία το να έχουμε την Ελλάδα ως ισχυρό σύμμαχο είναι πολύ σημαντικό, είδατε πως η Ελλάδα ανέλαβε ρόλο μεσούσης αυτής της κρίσης και επέδειξε πραγματική αλληλεγγύη ως μέρος του διεθνούς συνασπισμού. Είναι καταπληκτικό, είναι υπέροχο το γεγονός ότι μπορούμε να βασιστούμε σε αξιόπιστους συμμάχους όπως η Ελλάδα σε συγκυρίες όπως η παρούσα», πρόσθεσε ο κ. Σαρμπάνης και αναφερόμενος στον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας, λέει ότι ο ίδιος και πολλοί συνάδελφοι του νομοθέτες πρωτοστατούν σε εκστρατεία ενημέρωσης του Κογκρέσου.

«Όσοι από εμάς παρακολουθούμε τα ζητήματα που αφορούν στην Ελλάδα και την Κύπρο και την πολύ προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, προφανώς πρωτοστατούμε σε μια προσπάθεια εδώ στην Ουάσιγκτον και στο Κογκρέσο για να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι συνάδελφοί μας έχουν επίγνωση αυτών των ενεργειών και αυτής της συμπεριφοράς. Νομίζω ότι υπάρχει μια αυξανόμενη αίσθηση εδώ στο Κογκρέσο ότι η αρνητική συμπεριφορά της Τουρκίας δεν μπορεί να αγνοηθεί και ότι πρέπει να λάβουμε μέτρα και να είμαστε πολύ προσεκτικοί για κάθε είδους συναλλαγές που κάνουμε με την Τουρκία, επειδή η Τουρκία έχει επιδείξει επανειλημμένως ότι πέρα από το ότι υποτίθεται πως είναι σύμμαχος εντός του ΝΑΤΟ δεν μπορούμε να την εμπιστευτούμε σε κρίσιμες στιγμές, σε αντίθεση με την Ελλάδα στην οποία μπορούμε πάντα να βασιζόμαστε και μπορούμε πάντα να εμπιστευόμαστε», τόνισε ο βουλευτής των Δημοκρατικών.

«Η Τουρκία δεν είναι ποτέ εκεί όταν τη χρειάζεσαι πραγματικά»

«Συμπεριφέρεται με συναλλακτικό χαρακτήρα. Πάντα κοιτούν το συμφέρον τους, αυτό είναι το στυλ και ο χαρακτήρας του Ερντογάν», προσθέτει.

Σε σχέση με τις συνεχείς πιέσεις της Άγκυρας προς τις Ηνωμένες Πολιτείες για την πώληση των F 16, ο βουλευτής από το Μέριλαντ εκτιμά ότι θα συνεχιστούν.

Είμαι βέβαιος ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να προσπαθεί να εξασφαλίσει αυτή τη συναλλαγή, αλλά θα σας πω ότι στο Κογκρέσο υπάρχει μεγάλη ανησυχία για αυτό και ισχυρή αντίσταση σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Φροντίζουμε να εκπαιδεύουμε τους συνάδελφοι μας σε αυτό, θα διασφαλίσουμε ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών κατανοούν τις ανησυχίες εδώ στο Κογκρέσο και ελπίζουμε ότι αυτό θα καθοδηγήσει τη διαδικασία από εδώ και πέρα.

«Kομβικό ρόλο  αποκτά η Ελλάδα στο νέο ενεργειακό τοπίο που διαμορφώνεται διεθνώς»

«Νομίζω ότι η Ελλάδα θα παίξει έναν κεντρικό ρόλο, με τρόπους που δεν θα μπορούσαμε να προβλέψουμε πριν από έξι εβδομάδες. Υπάρχει μια δυναμική που ωθεί την Ευρώπη στην πλήρη απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο και τα ρωσικά καύσιμα και έτσι πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με σοβαρό τρόπο. Νομίζω ότι η Ελλάδα θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό είτε πρόκειται για τις δυνατότητες που έχει στον τομέα του LNG, είτε με τους διάφορους αγωγούς που εξετάζουμε και εξετάζουν ως μέρος της λύσης. Αλλά και πάλι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ στρατηγική θέση και είναι ακριβώς το είδος του ισχυρού συμμάχου με τον οποίο έχουμε κοινές αξίες που πρέπει να έχουμε κοινές άξίες αυτήν την κρίσιμη στιγμή», επισημαίνει ο Τζον Σαρμπάνης.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος