Τζάνετ Γέλεν: Το κόστος της ζημιάς από την εισβολή στην Ουκρανία να το πληρώσει η Ρωσία

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ρωσία πρέπει να αναλάβει το κόστος της ζημίας που προκάλεσε η εισβολή της στην Ουκρανία, αλλά υπάρχουν «σημαντικά νομικά εμπόδια» για την κατάσχεση των μεγάλων παγωμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους τηλεφωνικά κατά τη διάρκεια μιας αιφνιδιαστικής επίσκεψης στο Κίεβο, η Yellen είπε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μελετήσουν τις εκκλήσεις της Ουκρανίας για επιβολή κυρώσεων στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας, «αλλά οι δυτικοί σύμμαχοι πρέπει να γνωρίζουν ποιες θα είναι οι πιθανές συνέπειες μιας τέτοιας κίνησης». 

Η Yellen είπε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους συζητούν στρατηγικές για να διασφαλίσουν ότι η Ρωσία θα πληρώσει για την καταστροφή του πολέμου της, που τώρα βρίσκεται στο δεύτερο έτος, που υπολογίζεται σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια και αυξάνεται καθημερινά.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι δυτικοί σύμμαχοι έχουν κατασχέσει περισσότερα από 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε ξένα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας που έχουν παγώσει λόγω κυρώσεων. Τα περιουσιακά στοιχεία διατηρούνται στο εξωτερικό, σημαντικό μέρος στην Federal Reserve Bank στη Νέα Υόρκη, αλλά παραμένουν ιδιοκτησία της Ρωσίας.

Ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν ζητήσει την πλήρη κατάσχεση τους και ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένις Σμιχάλ είπε ότι αυτός και η Γέλεν είχαν συζητήσει το θέμα νωρίτερα τη Δευτέρα.

Ο τομέας πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας έχει μέχρι στιγμής γλιτώσει από αρκετούς γύρους κυρώσεων, εν μέρει επειδή ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, βασίζονται στη ρωσική Rosatom για προμήθειες ουρανίου.

“Θέλουμε να στερήσουμε έσοδα από τη Ρωσία. Πρέπει επίσης να εξετάσουμε τις πιθανές συνέπειες των κυρώσεων για εμάς και τους εταίρους μας”, είπε η Yellen στους δημοσιογράφους.

Επανέλαβε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προειδοποιήσει την Κίνα για «πραγματικά σοβαρές συνέπειες» εάν η κυβέρνηση του Πεκίνου, οι κινεζικές εταιρείες ή τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παρέχουν υλική υποστήριξη στην πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας ή βοηθήσουν τη Μόσχα να αποφύγει τις αμερικανικές κυρώσεις.

Ερωτηθείσα ποιες διαβεβαιώσεις έλαβε ότι η Ουκρανία χρησιμοποιεί υπεύθυνα περισσότερα από 14 δισεκατομμύρια δολάρια σε άμεση οικονομική και δημοσιονομική βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Yellen είπε ότι υπάρχουν ισχυροί έλεγχοι στα κεφάλαια που διανέμονται μέσω της Παγκόσμιας Τράπεζας, αλλά είναι σημαντικό για την Ουκρανία να συνεχίσει τις προσπάθειες  καταπολέμησής της διαφθοράς και διακυβέρνησης.

«Ο Ουκρανός Πρόεδρος Volodymyr Zelenskiy έχει δεσμευτεί να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα και βρίσκεται στη διαδικασία εφαρμογής, για παράδειγμα, του ανεξάρτητου διορισμού διευθυντών σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες κρατικές εταιρείες», είπε.

Πηγή: AFP

Μετάφραση Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος