Τζαμί στην πλατεία Ταξίμ: Ακόμα μία φιέστα του Ερντογάν με το βλέμμα στους αντιπάλους (video)

Ο Τούρκος πρόεδρος εγκαινίασε τζαμί στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης, μια κίνηση-πρόκληση με πολλούς αποδέκτες. Το τέμενος ανεγέρθηκε στην πλατεία Ταξίμ, όπου δεσπόζει μνημείο του Κεμάλ Ατατούρκ, και υπήρξε επίκεντρο των διαδηλώσεων που έγιναν πριν από 8 χρόνια για την ανατροπή του Ερντογάν. Στο ίδιο σημείο στέκει και ο ορθόδοξος ναός της Αγίας Τριάδας.

“Βλέπω το τζαμί του Ταξίμ ως χαιρετισμό στο τζαμί της Αγίας Σοφίας, το οποίο πριν από λίγο, ανοίξαμε και πάλι ως τόπο λατρείας, και ως δώρο για την 568η επέτειο της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης, την οποία θα γιορτάσουμε αύριο” είπε  ο Ερντογάν και συμπλήρωσε ” Το έθνος μας πέτυχε σήμερα ένα όνειρο 150 χρόνων”.

Μία ημέρα πριν την θλιβερή επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης o Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκπλήρωσε μία από τις μεγάλες του εμμονές: να στήσει ένα μεγάλο Τζαμί στην πλατεία Ταξίμ.

Σε ένα χώρο συμβολικό, στο ευρωπαϊκό κομμάτι της Κωνσταντινούπολης, όπου έως τώρα κυριαρχούσε το ευρωπαϊκό στοιχείο, στην αρχή της παλιάς γειτονιάς του Πέραν και στο σημείο που υποδηλώνει τον θρίαμβο των Κεμαλιστών.

Από το 1994 που εξελέγη δήμαρχος της Πόλης, ο Ερντογάν είχε βάλει στόχο να κτίσει ένα τέμενος στο σημείο που όπως τόνιζε κυριαρχούσε μία ορθόδοξη εκκλησία, η Αγία Τριάδα.

Συνάντησε όμως την αντίσταση των Κεμαλιστών καθώς εκεί δεσπόζει το μνημείο του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Επι δεκαετίες οι κυβερνήσεις – υπέρμαχοι του κοσμικού κράτους δεν ήθελαν να υπάρχει εκεί σύμβολο του Ισλάμ.

Με τον τρούλο του να φτάνει τα 30 μέτρα, τους μιναρέδες τα 80 και χωρητικότητα έως 4.500 ατόμων, επισκιάζει το Μνημείο της Δημοκρατίας, με πολλούς να τονίζουν την περαιτέρω προσπάθεια να εξισλαμίσει την χώρα και να υποσκελίσει τον ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας Κεμάλ.

Μετά τα εγκαίνια ο Τούρκος πρόεδρος μετέβη και στην Αγία Σοφία όπου διάβασε στίχους από το Κοράνι ενώπιον μαθητών ιερατικής σχολής.

Πηγή: ΕΡΤ

Επιμέλεια: Κάλλη Λέκκα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος