ΤΥΠΕΞ: Αβάσιμες οι δηλώσεις του Αυστριακού υπουργού Εσωτερικών για Ερντογάν και τον ρόλο της Τουρκίας στην Μ. Ανατολή

Κωσταντινούπολη, Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου

Με αυστηρή ανακοίνωση το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών  απαντά μετά την κριτική του υπουργού Εσωτερικών  της Αυστρίας Καρλ Νέχαμερ, για την στάση του Τούρκου πρόεδρου και το ρόλο της γείτονος στη Μέση Ανατολή.

«Απορρίπτουμε και καταδικάζουμε τις αβάσιμες δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών της Αυστρίας σχετικά με τη χώρα μας και τον Πρόεδρο σχετικά με τις διαμαρτυρίες που πραγματοποιήθηκαν στη Βιέννη ενάντια στις φρικαλεότητες του Ισραήλ εναντίον Παλαιστινίων. Καλούμε τις αυστριακές αρχές να θέσουν τέρμα σε τέτοιες αντιτουρκικές δηλώσεις που απορρέουν από καθαρά εσωτερικές πολιτικές ανησυχίες και βλάπτουν τις τουρκο-αυστριακές σχέσεις.»

Ο  Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ – του Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς – κατηγόρησε τη Δευτέρα σε συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη, τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (ο οποίος είχε χαρακτηρίσει το Ισραήλ ως “τρομοκρατικό κράτος”) ότι “ρίχνει λάδι στη φωτιά”.

Παράλληλα ο Νέχμερ επεσήμανε πως ήδη το περασμένο καλοκαίρι υπήρχαν “σαφείς ενδείξεις ότι η Τουρκία είχε επηρεάσει τις ταραχές στη Βιέννη στην περιοχή Φαβορίτεν”, όπου, υποστηρικτές των υπερ-εθνικιστών τουρκικών Γκρίζων Λύκων επιτέθηκαν σε κουρδική διαδήλωση κατά της βίας εναντίον των γυναικών, και είχαν επί ημέρες προκαλέσει ταραχές.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η Τουρκία ασκεί και τώρα επίσης επιρροή στις διαδηλώσεις κατά του Ισραήλ, και, εκτός από τις δηλώσεις του Ερντογάν, παρέπεμψε στο γεγονός της παρουσίας πολλών τούρκικων σημαιών στις διαδηλώσεις, για να επισημάνει ότι “δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος για διεξαγωγή ξένων συγκρούσεων στην Αυστρία”.

Ο Νέχμερ άσκησε έντονη κριτική στον “κλιμακούμενο” ρόλο της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή, “ο οποίος σίγουρα δεν συμβάλλει στην αποκλιμάκωση, αλλά στην κλιμάκωση”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος