Τυνησία: Ρατσισμός σε δίκτυα ψευδών ειδήσεων- Υποκινούν σε διωγμούς μεταναστών

Αντιμέτωποι με επιθέσεις και διακρίσεις, οι μετανάστες από την υποσαχάρια χώρα εγκαταλείπουν την Τυνησία, μόλις εβδομάδες μετά τα αμφιλεγόμενα σχόλια του Προέδρου Kais Saied.

Ο Τυνήσιος πρόεδρος χαρακτήρισε τη μετανάστευση «συνωμοσία» για την αλλαγή της ταυτότητας της χώρας. Ο ίδιος αρνείται ότι το σχόλιο του ήταν ρατσιστικό. Έκτοτε, η ρητορική μίσους και η παραπληροφόρηση έχουν πολλαπλασιαστεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Για παράδειγμα, ένας ισχυρισμός που εντοπίστηκε στα μέσα ενημέρωσης και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ότι υπάρχουν περισσότεροι από 700.000 υποσαχάριοι μετανάστες στη χώρα, αλλά σύμφωνα με το Τυνησιακό Ινστιτούτο Στατιστικής Μετανάστευσης, ο αριθμός είναι πολύ μικρότερος.

 Από τους περίπου 58.000 μετανάστες, περίπου 21.000 προέρχονται από την υποσαχάρια Αφρική.

Επιπλέον εντοπίστηκαν, αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που επιτίθενται σε μετανάστες εξαπλώθηκαν σε σελίδες και ομάδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Μαρόκου και της Αιγύπτου.

Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν αρχίσει να ζητούν να διατηρηθεί η μαροκινή ταυτότητα.  Βίντεο, δείχνει χρήστες κοινωνικών δικτύων να επικρίνουν τις Μαροκινές γυναίκες που παντρεύονται υποσαχάριους.

Παρόμοια μηνύματα έχουν δει στην Αίγυπτο εκφράζοντας φόβο ότι οι μετανάστες θα αλλάξουν το δημογραφικό προφίλ της χώρας.

Αυτό ώθησε τους μαύρους πολίτες να καταγγείλουν την παρενόχληση και τη βία που υφίστανται στους δρόμους. Πολλοί ισχυρίζονται ότι τους παρερμήνευσαν ως μετανάστες χωρίς έγγραφα και ότι τους επιτέθηκαν σωματικά ή φραστικά.

Ως απάντηση, ξεκίνησε μια καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην οποία οι άνθρωποι πόζαραν με τις τυνησιακές τους ταυτότητες μαζί με το hashtag «τα χαρτιά μου στην κορυφή, για κάθε ενδεχόμενο». Και αυτό έχει προκαλέσει την οργή ορισμένων χωρών στην υποσαχάρια Αφρική που ζητούν αντίποινα κατά των Τυνήσιων.

Ένα βίντεο με έναν φερόμενο Τυνήσιο πολίτη που κρατήθηκε και εκδιώχθηκε από τη Γουινέα κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το συνοδευτικό κείμενο έγραφε: «Μπράβο στην κυβέρνηση της Γουινέας, άμεσος επαναπατρισμός όλων των Τυνήσιων».

Ανακαλύφθηκε ωστόσο  ότι αυτό το βίντεο χρονολογείται από τον Απρίλιο του 2022. Ο άνδρας που συνελήφθη είναι από την Ισπανία, όχι από την Τυνησία. Συλλαμβάνεται από την αστυνομία της Ακτής Ελεφαντοστού για διακίνηση ναρκωτικών. Επομένως, καμία σχέση με το ρατσιτισκό αίσθημα στην Τυνησία.

Εν τω μεταξύ, η Παγκόσμια Τράπεζα έχει σταματήσει τις συνομιλίες για τη μελλοντική της δέσμευση με την Τυνησία και η ΕΕ έχει προειδοποιήσει τη χώρα να μην υποκινεί το μίσος εναντίον των ανθρώπων που φεύγουν από τις συγκρούσεις και τη φτώχεια.

 Πηγή: Euronews

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος