Τσεχία: Yπέγραψε συμφωνία για τον τερματισμό της εξάρτησης από το ρωσικό πετρέλαιο

Η τσεχική κρατική εταιρεία ενέργειας Mero ανακοίνωσε την Τρίτη 23 Μαΐου ότι υπέγραψε συμφωνία για τον τερματισμό της εξάρτησης της χώρας από το ρωσικό πετρέλαιο, περισσότερο από ένα χρόνο μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η εταιρεία Mero θα χρηματοδοτήσει με 73 εκατομμύρια δολάρια την επέκταση του πετρελαιαγωγού Transalpine (TAL) που προμηθεύει με πετρέλαιο την Κεντρική Ευρώπη μέσω του ιταλικού λιμανιού της Τεργέστης.

Με αυτή τη συμφωνία, η χωρητικότητα της στο TAL θα διπλασιαστεί και θα φτάσει τους 8 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου ετησίως, από το 2025.

«Αυτή η συμφωνία είναι το μέλλον μας, θα μας χωρίσει από τη Ρωσία μετά από 60 χρόνια και θα μας βοηθήσει να επιτύχουμε ανεξαρτησία, ελευθερία και κυριαρχία στον ενεργειακό εφοδιασμό», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Mero, Γιάροσλαβ Παντούτσεκ.

Η Τσεχία, κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πληθυσμό 10,5 εκατομμυρίων κατοίκων, διέκοψε στις αρχές του έτους τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου.

Δύο διυλιστήρια στην Τσεχική Δημοκρατία έλαβαν πέρυσι 7,4 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου και το 56% του πετρελαίου προερχόταν από τη Ρωσία μέσω του αγωγού Druzhba.

Η ΕΕ τον Μάιο του περασμένου έτους επέβαλε απαγορεύσεις στις περισσότερες εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου λόγω του πολέμου της Μόσχας στην Ουκρανία. Ωστόσο, ο αγωγός Druzhba δεν επηρεάστηκε από τις κυρώσεις.

Ο Τσέχος πρωθυπουργός, PetrFiala, δήλωσε ότι ο αποκλεισμός αυτού του αγωγού από τις κυρώσεις έδωσε στην Πράγα χρόνο να διαπραγματευτεί τη συμφωνία με την TAL.

Επαίνεσε τη νέα συμφωνία, την οποία χαρακτήρισε «ένα μεγάλο βήμα για την ενεργειακή ανεξαρτησία από τη Ρωσία».

Ο αγωγός TAL, που ξεκίνησε το 1967, ανήκει σε μια κοινοπραξία οκτώ πετρελαϊκών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των Shell, EMI και ExxonMobile.

Η TAL μεταφέρει πετρέλαιο από την Ιταλία στη νότια Γερμανία, από όπου το πετρέλαιο αποστέλλεται στη συνέχεια στην Τσεχία και την Αυστρία μέσω άλλων αγωγών.

Πηγή: Top Albania Radio

Μετάφραση: Σταυρούλα  Ευαγγέλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος