Τσεχία: Πρωτοχρονιάτικο κάλεσμα του πρόεδρου Πάβελ για ένταξη της χώρας στο ευρωπαϊκό νόμισμα

Ο Τσέχος πρόεδρος Πετρ Πάβελ εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία της πρώτης του πρωτοχρονιάτικης ομιλίας μετά την ανάληψη των καθηκόντων του για να ζητήσει την εισαγωγή του ευρώ, σύμφωνα με το dpa.

«Ήρθε η ώρα να αρχίσουμε να λαμβάνουμε συγκεκριμένα βήματα για την εκπλήρωση αυτής της δέσμευσης», δήλωσε ο Τσέχος πρόεδρος τη Δευτέρα.

Για μια χώρα με ανοιχτή και προσανατολισμένη στις εξαγωγές οικονομία, η οποία βρίσκεται στο κέντρο της Ευρώπης, το ενιαίο νόμισμα είναι το «λογικό μέλλον», είπε.

Ο πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, Πετρ Πάβελ, είναι επικεφαλής της Τσεχικής Δημοκρατίας από τον Μάρτιο του 2023.

Η Τσεχική Δημοκρατία, μια χώρα περίπου 10,8 εκατομμυρίων κατοίκων, έχει το δικό της νόμισμα, την κορόνα. Η Πράγα δεσμεύτηκε να υιοθετήσει το ευρώ όταν εντάχθηκε στην ΕΕ πριν από σχεδόν 20 χρόνια, αλλά δεν καθορίστηκε χρονικό πλαίσιο.

Η φιλελεύθερη-συντηρητική κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Πετρ Φιάλα δεν έχει καταφέρει ακόμη να συμφωνήσει για την ημερομηνία υιοθέτησης του νομίσματος του ευρώ.

Ωστόσο, μια νομοθετική αλλαγή που τέθηκε σε ισχύ στις αρχές του έτους επιτρέπει στις εταιρείες που κάνουν το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου τους σε ευρώ να διατηρούν τους λογαριασμούς τους σε αυτό το νόμισμα. Το Τσεχικό Εμπορικό Επιμελητήριο αναφέρει ότι πολλές μεγάλες εταιρείες εκδίδουν ήδη τα τιμολόγιά τους σε ευρώ.

Πηγή: Agerpres.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος