Τσεχία: Επιβεβλημένη στην Ε.Ε η υποχρεωτική αποθήκευση φαρμάκων στις φαρμακοβιομηχανίες

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επιβάλει υποχρεωτική αποθήκευση φαρμάκων στις φαρμακευτικές εταιρείες καθώς οι ασθενείς έχουν γίνει όμηροι της φαρμακευτικής βιομηχανίας, δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Τσεχίας Vlastimil Válek .

Υπάρχει αυξανόμενη υποστήριξη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ για την επιβολή υποχρεωτικών αποθεμάτων. Εκτός από την Τσεχία, το Βέλγιο, ακόμη και η Γερμανία πιέζουν επίσης για την ιδέα, δήλωσε ο Τσέχος υπουργός στην Τσεχική Τηλεόραση .

Εκτός από ορισμένες εταιρείες που έχουν το μονοπώλιο στην παραγωγή συγκεκριμένων φαρμάκων όπως τα αντιβιοτικά, η φαρμακοβιομηχανία δεν δημιουργεί αποθέματα και δεν διανέμει προϊόντα άμεσα, γεγονός που εγκυμονεί σημαντικό κίνδυνο, πρόσθεσε ο υπουργός.

«Απλώς, οι ασθενείς έχουν γίνει όμηροι της φαρμακευτικής βιομηχανίας την τελευταία δεκαετία», είπε ο Válek.

Η Τσεχική Δημοκρατία επεξεργάζεται επί του παρόντος νομοθεσία που θα υποχρεώνει τις φαρμακευτικές εταιρείες να έχουν αποθέματα για να εξασφαλίσουν την προμήθεια φαρμάκων σε περίπτωση έλλειψης εφοδιασμού

Ωστόσο, ο Válek είναι πεπεισμένος ότι χρειάζεται μια πανευρωπαϊκή προσέγγιση.

«Γιατί αν μόνο μια, δύο, τρεις χώρες το αλλάξουν, η ευρωπαϊκή κατάσταση δεν θα λυθεί. Χρειαζόμαστε οι παραγωγοί να αρχίσουν να συμπεριφέρονται πολύ πιο σοβαρά και να σκεφτούν ότι πρέπει να έχουν κάποια αποθέματα για να εξασφαλίσουν τον εφοδιασμό σε περίπτωση παρόμοιων διακοπών», είπε ο Válek.

Το νέο πακέτο φαρμακευτικών προϊόντων της ΕΕ που παρουσιάστηκε στα τέλη Απριλίου προβλέπει τη δυνατότητα δημιουργίας αποθεμάτων έκτακτης ανάγκης – αν και η Επιτροπή της ΕΕ παραμένει επιφυλακτική ως προς αυτό .  

Σύμφωνα με τον Filip Vrubel, επικεφαλής της Ένωσης Φαρμακευτικών Εταιρειών της Τσεχίας, τα υποχρεωτικά αποθέματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υψηλότερες τιμές των φαρμάκων και να απειλήσουν τη διαθεσιμότητα των προμηθειών.

Πηγή: Εuractiv.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος