Τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου, η Τσεχική Προεδρία συγκάλεσε συνάντηση σε επίπεδο πρέσβεων στο πλαίσιο του μηχανισμού ολοκληρωμένης αντιμετώπισης της πολιτικών κρίσεων (IPCR).
Οι εκπρόσωποι των κρατών μελών συμμετείχαν σε μια εξαιρετικά ουσιαστική και χρήσιμη συζήτηση με εμπειρογνώμονες από μια σειρά σχετικών θεσμικών οργάνων και οργανισμών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Frontex και της ΕΥΕΔ αναφέρει ανακοίνωση της τσεχικής προεδρίας.
Οι πρεσβευτές χαιρέτισαν την ενημέρωση που παρείχαν οι ειδικοί και εξέφρασαν τις ανησυχίες τους σχετικά με τις τρέχουσες εξελίξεις και την κλιμάκωση της ρωσικής επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας. Επανέλαβαν την από κοινού αποφασιστικότητα να παράσχουν όσο το δυνατόν περισσότερη υποστήριξη στην Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί.
Η Επιτροπή κλήθηκε να συνεχίσει να εργάζεται για σχετικές προτάσεις, συμπεριλαμβανομένης της μακροοικονομικής χρηματοδοτικής βοήθειας και της συνεχούς στρατιωτικής υποστήριξης μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ειρήνης. Υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων, οι πρεσβευτές κάλεσαν επίσης την Επιτροπή να παρακολουθήσει, να αξιολογήσει και, εάν είναι απαραίτητο, να ενημερώσει τις κατευθυντήριες γραμμές για τις θεωρήσεις που εκδόθηκαν στις 9 Σεπτεμβρίου, λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες για την ασφάλεια των κρατών μελών.
Τα κράτη μέλη θα συνεχίσουν να συναντώνται στο πλαίσιο του μηχανισμού IPCR για να εργαστούν για την ετοιμότητα το χειμώνα που έρχεται, τόσο με σκοπό να στηρίξουν την Ουκρανία όσο και να διασφαλίσουν τα επίπεδα ετοιμότητας της ίδιας της ΕΕ.
Ανταπόκριση: Ειρήνη Ζαρκαδούλα
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος