Τσαβούσογλου: “Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε όλα τα προβλήματά μας με την Ελλάδα”  

Ανταπόκριση Τουρκία Αριάνα Φερεντίνου

Συζήτηση με αντικείμενο όλα τα σημεία διαφωνίας με την Ελλάδα είπε ότι θα έχει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε αποκλειστική συνέντευξη στο NTV λίγες ώρες πριν από την συνάντηση του με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

«Δεν μπορούσαμε να λειτουργήσουμε τους μηχανισμούς που υπήρχαν με την Ελλάδα για 5 χρόνια. Δεν μπορούσαμε να πραγματοποιήσουμε πολιτικές διαβουλεύσεις. Δεν μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό λόγω της αρνητικής στάσης της Ελλάδας. Οι διερευνητικές συνομιλίες διακόπηκαν. Στη συνέχεια, φτάσαμε σε ένα σημείο όπου η Τουρκία αποκλείστηκε από την. Ανατολική Μεσόγειο. Η ΕΕ και διάφορες χώρες μεσολάβησαν. Είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε στο τραπέζι με την Ελλάδα », είπε.

«Οι συνομιλίες μας με την Ελλάδα ξανάρχισαν πρόσφατα. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ήρθε χθες στην Τουρκία, αλλά υπήρχαν συνομιλίες στο ΝΑΤΟ. Τον κάλεσα για σήμερα και δέχτηκε. Θα τον φιλοξενήσουμε σήμερα στην Άγκυρα. Σκοπεύουμε να μιλήσουμε μαζί του σε μια φιλική ατμόσφαιρα. Ο διάλογος με την Ελλάδα και οι επισκέψεις υψηλού επιπέδου είναι πολύ σημαντικές και καλοδεχούμενες. Δεν χρειαζόμαστε την ΕΕ ή άλλες χώρες για να μιλήσουμε με την Ελλάδα. Υπάρχουν θέματα που δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με την Ελλάδα. Πρέπει να τα συζητήσουμε ανοιχτά», είπε.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Μητσοτάκη για τις συνομιλίες με θέμα την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με τη Λιβύη, είπε ότι «ο καθένας μπορεί να έχει συνομιλίες με τον άλλον για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών». «Η Λιβύη μπορεί να συνεργαστεί και να κάνει συμφωνίες με όποιον θέλει» είπε.

Για τις κοινές ασκήσεις που κάνει η Ελλάδα, είπε ότι παρεξηγούνται στο εσωτερικό της Τουρκίας. «Κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να κάνει ασκήσεις. Οι ΗΠΑ και με την Τουρκία και με την Ελλάδα μπορούν να κάνουν ασκήσεις. Καμία άσκηση δεν στοχεύει την απέναντι πλευρά. Αλλά είναι διαφορετικό πράγμα αν πρόκειται για εξοπλισμούς. Οι ΗΠΑ ως σήμερα έχουν διατηρήσει μια ισορροπία μεταξύ Ελλάδας Τουρκίας και Κύπρου» είπε.

Αναφερόμενος στις συνομιλίες για το Κυπριακό είπε ότι «και στο Κραν Μοντάνα από το πρωί μέχρι το βράδυ λέγαμε στην ελληνική πλευρά ότι αυτές οι συνομιλίες θα είναι οι τελευταίες για ομοσπονδιακή λύση επειδή χωρίς πολιτική ισότητα δεν μπορούν να συνεχιστούν αυτές οι συνομιλίες. Η ελληνική πλευρά έκανε πίσω την τελευταία στιγμή για το θέμα της πολιτικής ισότητας. Και ο Αναστασιάδης μου είπε καθαρά και ξάστερα: «ο λαός μου δεν θέλει μοιρασιές με τους Τουρκοκυπριους»

Και εμείς λέμε ότι αν δεν υπάρχει πολιτική ισότητα. Εμείς προτείναμε στον ΟΗΕ να συναντηθούμε στο σχήμα του 5+1 για να δούμε αν υπάρχει κοινός τόπος συζήτησης. Το δέχτηκαν. Εμείς είχαμε δεχτεί το Σχέδιο Ανάν αλλά η πλευρά των Ελληνοκύπριων την τελευταία στιγμή έκανε πίσω. Έτσι οι Τουρκοκυπριοι ήταν πάντα σε μειονεκτική θέση οι Ελληνοκύπριοι απολάμβαναν τα οφέλη της ΕΕ.

Όταν στα 53 χρόνια δεν έχει βρεθεί μια λύση ομοσπονδιακή, ποια εγγύηση  υπάρχει ότι θα βρεθεί τώρα» είπε και πρόσθεσε πως θα μεταβεί σήμερα στα κατεχόμενα για να συνεννοηθεί με την τουρκοκυπριακή ηγεσία για την επερχόμενη συνάντηση 5+1.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι τουρκική αντιπροσωπεία μεταβαίνει στο Κάιρο στις αρχές Μαΐου και αργότερα θα μεταβεί ο ίδιος για να συναντηθεί με τον Αιγύπτιο ομόλογο του Σούκρι.

«Ανταλλάξαμε ευχές ο ένας με τον άλλο) για τον μήνα του Ραμαζανιού. Η αιγυπτιακή πλευρά προσκάλεσε αντιπροσωπεία από την Τουρκία την πρώτη εβδομάδας του Μαΐου. Οι συνθήκες μεταξύ μας είναι ώριμες, οι διαπραγματεύσεις μπορεί να συνεχιστούν. Η Αίγυπτος είναι μια σημαντική χώρα για τον ισλαμικό κόσμο, την Αφρική και την Παλαιστίνη για όλους. Η σταθερότητα και η ευημερία της Αιγύπτου είναι σημαντικές για όλους », είπε.

Επίσης σημείωσε ότι η Τουρκία δεν παίρνει το μέρος καμίας πλευράς στη διαμάχη Ρωσίας- Ουκρανίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος