Τσαβούσογλου: Αποκλείεται να αναλάβουμε επιπρόσθετο προσφυγικό βάρος

«Η Τουρκία δεν μπορεί να αναλάβει το βάρος ενός νέου μεταναστευτικού κύματος από το Αφγανιστάν», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, παρουσία μάλιστα του Γερμανού ομολόγου του Χάικο Μαας.

Ο Τσαβούσογλου προειδοποίησε ότι η Ευρώπη, αλλά και οι όμορες χώρες του Αφγανιστάν, θα επηρεαστούν αν οι μεταναστευτικές ροές από το Αφγανιστάν μετατραπούν σε κρίση και μάλιστα συνέστησε να αντλήσουν όλοι διδάγματα από τη κρίση στη Συρία, η οποία και οδήγησε 3,7 εκατομμύρια πρόσφυγες στην Τουρκία.

«Είναι προς το συμφέρον μας να διασφαλίσουμε ότι η κατάρρευση του Αφγανιστάν δεν θα αποσταθεροποιήσει όλη την περιοχή», τόνισε από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντας θετική εξέλιξη ότι «η Τουρκία προσφέρθηκε να συνεχίσει να βοηθά στη λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ» μετά την αποχώρηση των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων από το Αφγανιστάν.

Ο Μάας πραγματοποιεί περιοδεία στην Τουρκία, το Ουζμπεκιστάν, το Τατζικιστάν, το Πακιστάν και το Κατάρ, χώρες που είναι πιο πιθανό να επηρεαστούν από την κρίση στο Αφγανιστάν.

Σε κοινή δήλωση πάντως από το ΝΑΤO, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες και συνολικά  97 χώρες που εκπροσωπούν το μισό του πλανήτη εκφράζεται σύμπνοια στο να συνεχιστεί   η προσφυγική ροή Αφγανών και μετά την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από το Αφγανιστάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρθηκε χθες σε προοπτική υπογραφής στρατιωτικής συμφωνίας «όπως συνέβη και με τη Λιβύη», ενώ επισήμως δεν έχει εγκρίνει την πρόταση να επωμιστεί η Τουρκία την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ, καθώς όπως είπε, θα είναι υπόλογος εάν συμβεί νέο λουτρό αίματος.

Ψύχραιμη παραμένει η Αθήνα, απορρίπτοντας τους νέους αβάσιμους ισχυρισμούς της Άγκυρας, καθώς χθες ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ κατηγόρησε την Ελλάδα για βάναυση συμπεριφορά απέναντι στους μετανάστες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος