Τσαβούσογλου από Γενεύη: Τι λέει για τη συμμετοχή στην Άτυπη Πενταμερή

«Παρείχαμε πλήρη στήριξη στο όραμα και την πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς για κυριαρχική ισότητα και ισότιμο διεθνές καθεστώς», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου από τη Γενεύη όπου διεξάγονται οι συνομιλίες στο πλαίσιο της Άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη αντίδραση από πλευράς της τουρκικής κυβέρνησης. Και συμπληρώνει: «Εξηγήσαμε γιατί η ομοσπονδιακή λύση δεν είναι δυνατή. Μία δίκαιη, διαρκής και βιώσιμη λύση μπορεί να επιτευχθεί μόνο στη βάση των δεδομένων του νησιού».

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, έχει διμερείς συναντήσεις με τα εμπλεκόμενα μέρη. Η διαδικασία μπαίνει σε βαθιά νερά με σειρά συναντήσεων, οι οποίες μέχρι το βράδυ ενδεχομένως θα δώσουν κάποιο αποτέλεσμα στην όλη προσπάθεια.

Η επίσημη ενημέρωση από την κυπριακή Προεδρία αναφέρει ότι αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι και τις 20:00.

Απόψε, στις 22:00 (ώρα Ελλάδας και Κύπρου), ο κ. Γκουτέρες θα παραθέσει δείπνο με συμμετοχή 1 συν 1. Τον Πρόεδρο Αναστασιάδη θα συνοδεύει στο δείπνο ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Από την ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης (27/04) στη Γενεύη, προκύπτει ότι στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών το απόγευμα της Τρίτης τέθηκε η αναφορά του (Γκουτέρες) πως σε περίπτωση αδιεξόδου, ο κ. Γκουτέρες θα επιστρέψει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τους όρους εντολής που έλαβε για το Κυπριακό.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΓΓ μοιράστηκε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη την σκέψη του αυτή, ενώ ο Κύπριος Πρόεδρος δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές.

Ανταπόκριση Μανιάνα Καλογεράκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος