«Trumponomics»: Ο μαθηματικός τύπος υπολογισμού των δασμών που κάνει τους αναλυτές να δυσανασχετούν

Οι αγορές πέφτουν, τα χρηματιστήρια καταρρέουν και όλος ο πλανήτης ανησυχεί μετά την επιβολή δασμών που επέβαλε σε 185 χώρες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος πάντως είναι ο μόνος που δεν δείχνει να ανησυχεί και είναι σίγουρος για την επιλογή του, καθώς αμέσως μετά τις εξαγγελίες έφυγε για τη Φλόριντα για να δει τουρνουά γκολφ.

Σε δηλώσεις που έκανε μετά τις εξαγγελίες προσπάθησε να υποβαθμίσει τον αντίκτυπο που είχε η επιβολή των δασμών.

«Οι αγορές θα “ανθίσουν” το χρηματιστήριο θα “ανθίσει”, η χώρα θα “ανθίσει”. Και ο υπόλοιπος κόσμος θα προσπαθήσει να κάνει συμφωνία», είπε χαρακτηριστικά, ενώ διαμήνυσε την πρόθεσή του να ανταλλάξει τους δασμούς με μία πιο δελεαστική προσφορά. Φέρνοντας για παράδειγμα την Κίνα και το TikTok.

«Για παράδειγμα, έχουμε ένα θέμα με το TikTok, και η Κίνα θα μπορούσε να πει εγκρίνουμε τη συμφωνία, αλλά θα κάνετε κάτι με τους δασμούς; Οι δασμοί μας δίνουν δύναμη στις διαπραγματεύσεις», υπογράμμισε.

Ο μαθηματικός τύπος πίσω από τον υπολογισμό των δασμών

Εντύπωση πάντως προκάλεσε ο τρόπος με τον οποίο οι συνεργάτες του Τραμπ υπολόγισαν το ύψος των δασμών που θα επέβαλαν σε κάθε ξεχωριστά.

Χρησιμοποιώντας ένα μαθηματικό τύπο, αφαίρεσαν το ποσό των εξαγωγών κάθε χώρας στις ΗΠΑ με το ποσό των εισαγωγών.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης εξήγησαν ότι ενσωμάτωσαν παράγοντες πέραν των δασμών, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών προτύπων και της «χειραγώγησης νομισμάτων και εμπορικών φραγμών».

Ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ δημοσίευσε έναν μαθηματικό τύπο για να παράσχει κάποια ακαδημαϊκή αξιοπιστία στους υπολογισμούς – και έναν τύπο που στην πραγματικότητα δεν περιλάμβανε τα επίπεδα των δασμών ως παράγοντα.

Ακολουθώντας την εμπορική φιλοσοφία του Τραμπ, ο τύπος λαμβάνει το εμπορικό έλλειμμα μιας χώρας με τις ΗΠΑ ως απόδειξη της αδικίας.

Στη συνέχεια, οι αξιωματούχοι διαιρούν αυτό το έλλειμμα με την αξία των αγαθών που εισάγονται από τη χώρα αυτή για να προσδιορίσουν αυτό που αποκαλούν «το δασμολογικό ποσοστό που είναι απαραίτητο» για την εξισορρόπηση των διμερών ελλειμμάτων.

Συμπεριλήφθηκαν δύο άλλες μεταβλητές – η ελαστικότητα της ζήτησης εισαγωγών ως προς τις τιμές και η ελαστικότητα των τιμών εισαγωγών – αλλά ορίστηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε να αλληλοεξουδετερώνονται.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι η κυβέρνηση στη συνέχεια μείωσε στο μισό τον αριθμό που προέκυψε επειδή «είμαστε καλοί», ενώ επέβαλε έναν ενιαίο φόρο 10% στις χώρες με τις οποίες οι ΗΠΑ διατηρούν εμπορικό πλεόνασμα.

Έτσι για παράδειγμα στο Βιετνάμ το υπόλοιπο ήταν 123,5 δισεκατομμύρια δολάρια και το ποσοστό των δασμών έφτασε το 90%.

«Πώς έφτασαν στο 90%, πήραν το 123,5 και το διαίρεσαν με το 136,6, το πηλίκο ήταν 9,0, το έκαναν 90% και μετά λόγω της γενναιοδωρίας του προέδρου Τραμπ, όπως είπε εκείνος, το έκοψαν στο μισό, 45%», εξήγησε ο δημοσιογράφος του CNN, Φιλ Μάτινγκλι.

Δυσανασχετούν οι αναλυτές

«Αυτό είναι για τα οικονομικά ό,τι είναι ο δημιουργισμός για τη βιολογία, η αστρολογία για την αστρονομία», έγραψε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Λάρι Σάμερς στο X.

Παρόλο που ο πίνακας του Τραμπ ισχυρίζεται ότι η Κίνα επιβάλλει δασμούς 67% στα αμερικανικά προϊόντα, τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου δείχνουν ότι ο μέσος δασμός της Κίνας το 2024 ήταν μόλις 4,9%.

Παρόμοιες διαφορές υπάρχουν για την Ευρωπαϊκή Ένωση (39% έναντι 1,7%) και την Ινδία (52% έναντι 6,2%).

«Υπάρχουν τόσα πολλά λάθη με αυτή την προσέγγιση που είναι δύσκολο να ξέρω από πού να αρχίσω», έγραψε στο ιστολόγιό του ο νομπελίστας οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν, που είναι συχνός επικριτής του Τραμπ.

Για τους περισσότερους οικονομολόγους, η εμμονή του Τραμπ με τα ελλείμματα αγνοεί την πολυπλοκότητα της αμερικανικής οικονομίας, της μεγαλύτερης στον κόσμο, όπου μια εταιρεία όπως η Apple κατασκευάζει το 90% των προϊόντων της στο εξωτερικό, αλλά προσφέρει τεράστιο πλούτο στο εσωτερικό.

Αντιδράσεις για την επιβολή δασμών από τον Τραμπ

Το Πεκίνο πάντως φαίνεται να μην λαμβάνει υπόψη τις συμβουλές του και να ακολουθεί τη δική του πρακτική, απαντώντας με δασμούς ύψους 35% και περιορισμό στις εξαγωγές των σπάνιων γαιών της χώρας.

Αυτό προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου των ΗΠΑ που με ανακοίνωσή του στο Truth Social ανέφερε πως το Πεκίνο «Η Κίνα «έπαιξε λάθος, πανικοβλήθηκε».

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΕΡΤΝews στην Ουάσινγκτον, Λένα Αργύρη, η Κίνα «ουσιαστικά αγνόησε επιδεικτικά τις προειδοποιήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης προς όλες τις χώρες να σκεφτούν καλά πώς θα κινηθούν πριν αντιδράσουν».

Αναλυτές σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΕΡΤNews, «δεν αποκλείουν νέα αντίμετρα από τον Τραμπ, κάτι που θα επιδεινώσει περαιτέρω τον εμπορικό πόλεμο», καθώς «το μήνυμα από εδώ, από την αμερικανική πρωτεύουσα ήταν πολύ καθαρό: “Όποιος απαντήσει με αντίμετρα στους δικούς μας πολύ δίκαιους δασμούς θα υποστεί τις συνέπειες και αυτές θα είναι σκληρές. Ίσως αυτό να βλέπουμε τώρα. Υπό αυτή την έννοια και με δεδομένη και την αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών του κ. Ρούμπιο από τις Βρυξέλλες, ο οποίος καθόλου διπλωματικά θα έλεγα, είπε ότι η κίνηση της Κίνας είναι εξοργιστική. Μάλλον εισερχόμαστε σε μια τελείως απρόβλεπτη κατάσταση, με έναν απρόβλεπτο πρόεδρο στο τιμόνι. Κανείς δεν ξέρει πού μπορεί να οδηγηθεί η παγκόσμια οικονομία».

Αντίθετα ήδη η Βρετανία άρχισε τις συνομιλίες με τον Τραμπ. «Λυπάμαι για την επιστροφή των ΗΠΑ στον προστατευτισμό, κάτι που έχει να γίνει εδώ και έναν αιώνα. Βρισκόμαστε ήδη σε συζητήσεις με τις ΗΠΑ για να πετύχουμε μία οικονομική συμφωνία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντέιβιντ Λάμι.

Στη Γαλλία πάντως οι βιομήχανοι σκέφτονται σοβαρά να κάνουν πράξη το αίτημα Μακρόν για διακοπή γαλλικών επενδύσεων στις ΗΠΑ μέχρι να λήξει ο συναγερμός.

«Κάνουμε έκκληση στον πατριωτισμό γιατί βρισκόμαστε σε μία στιγμή αντιπαράθεσης με όλα τα μεγάλα μπλοκ, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα. Η Ευρώπη έχει όλα τα μέσα για να ισορροπήσει, αλλά χρειάζεται προσπάθεια», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Ερίκ Λομπάρ.

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας πάντως προτάσσει το διάλογο με τον Λευκό Οίκο, υποβαθμίζοντας τον σάλο που έχει προκληθεί.

«Είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί όμως δεν είναι και η καταστροφή, όπως ακούω να λένε κάτι που με ανησυχεί παραδόξως περισσότερο από το ίδιο το γεγονός», ανέφερε η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι.

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα η Κομισιόν προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο προσπαθώντας να βρει τον τρόπο να υπάρξει κοινή απάντηση στον Τραμπ εάν οι διαπραγματεύσεις δεν αποδώσουν καρπούς.

Σημαντική αύξηση στο κόστος διαβίωσης των Αμερικανών πολιτών εξαιτίας των δασμών

Εκτός των άλλων οι δασμοί που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ, εκτιμάται ότι θα αυξήσουν συνολικά το μέσο κόστος διαβίωσης για τους Αμερικανούς σε ποσό πάνω από 2.000 δολάρια το χρόνο.

Οι Οικονομολόγοι στο Πανεπιστήμιο του Yale, εκτιμούν ότι μία μέση αστική οικογένεια θα μπορούσε να ξοδεύει 3.000 με 4.000 δολάρια επιπλέον κάθε χρόνο εξαιτίας των δασμών.

Η Αμερικανική κοινή γνώμη αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τις ανακοινώσεις του Αμερικανού προέδρου με τους πολίτες να εμφανίζονται αμφίθυμοι εκδηλώνοντας την ανησυχία τους για πιθανή αύξηση των τιμών σε διάφορα προϊόντα που ξεκινούν από το τραπέζι τους και φθάνουν έως τη χρήση των αγαπημένων τους υπολογιστών και των κινητών.

Και αυτό γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες εισάγουν από τα ρούχα μέχρι τα αθλητικά και τις ηλεκτρονικές συσκευές από τις χώρες της χώρες της Ασίας, που βρέθηκαν αντιμέτωπες με δυσβάσταχτους δασμούς. Μάλιστα, Κίνα, Βιετνάμ και Ταϊβάν είναι οι τρεις κορυφαίοι προμηθευτές τους.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι Αμερικανοί θα βρεθούν να πληρώσουν ακόμα και κατά 30% ακριβότερα τα iphone. Ενώ δεν αποκλείεται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών και τυριών που εισάγονται από την ΕΕ λόγω των δασμών 20% που επιβλήθηκε.

Μνήμες 2020 στα χρηματιστήρια

Μνήμες του 2020 και την χρηματιστηριακή κατάρρευση που είχε προκαλέσει ο covid-19 στην Wall Street. Μέσα σε ένα 24ωρο 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια διαγράφτηκαν από τον δείκτη που καταγράφει την πορεία των 500 μεγαλύτερων αμερικανικών εταιρειών.

Οι Μεγαλοπρεπείς 7, οι τεχνολογικοί κολοσσοί με κεφαλαιοποίηση άνω του ενός τρις μειώθηκαν σε 5, με την Tesla και την Αlphabet να τίθενται εκτός.

Μεγάλη πτώση καταγράφεται στις διεθνείς αγορές ενέργειας, με το μπρεντ να υποχωρεί κατά 6,5% και την ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς για το φυσικό αέριο κατά τουλάχιστον 7,5%.

Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι τέτοια αποκλιμάκωση των ενεργειακών τιμών σημαίνει ότι οι αγορές προετοιμάζονται για ύφεση.

Οι επενδυτές αναζητούν καταφύγιο στα ομόλογα, με τις αποδόσεις τους να καταγράφουν σημαντική πτώση.

Μέσα σε μια εβδομάδα το αμερικάνικο δεκαετές υποχώρησε κατά 0.32%, το γερμανικό κατά 0.20% και το ελληνικό κατά 0.13%

Έντονες πιέσεις, πολύ μεγαλύτερες από της Πέμπτης αντιμετωπίζει το ελληνικό χρηματιστήριο. Ο Γενικός δείκτης καταγράφει απώλειες 5,8% ενώ πιο δυσμενής είναι η κατάσταση για τον τραπεζικό δείκτη έφτασε να υποχωρεί κατά 8,5%.

Δέσμη 7 παρεμβάσεων για τη θωράκιση της ελληνικής οικονομίας

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον αβεβαιότητας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, τόνισε ότι έναν εμπορικό πόλεμο δεν υπάρχουν κερδισμένοι, παρά μόνο χαμένοι τόνισε και παρουσίασε μάλιστα μία δέσμη 7 παρεμβάσεων για τη θωράκιση της ελληνικής οικονομίας.

Μεταξύ αυτών είναι η ενίσχυση της χρηματοδότησης επιχειρήσεων μέσω του ΕΣΠΑ, του Ταμείου Ανάκαμψης και της Αναπτυξιακής Τράπεζας, η προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων και η στήριξη εξωστρεφών επιχειρήσεων με στόχο τις μεγάλες αγορές της Κίνας και της Ινδίας.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τη μείωση της γραφειοκρατίας κατά 25%, την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, την ολοκλήρωση φέτος του Εθνικού Κτηματολογίου και τη χορήγηση κινήτρων για καινοτόμες επενδύσεις και συγχωνεύσεις.

Ιδιαίτερο βάρος, όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, πρέπει να δοθεί στη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης με έμφαση στη βιομηχανία και τις νέες τεχνολογίες και στην αναβάθμιση υποδομών (ενέργεια, λιμάνια, αεροδρόμια, οπτικές ίνες).

Στο σχεδιασμό περιλαμβάνεται ακόμα η αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού και η εφαρμογή πειθαρχημένης δημοσιονομικής πολιτικής με στόχο την περαιτέρω μείωση του χρέους αλλά και των φόρων.

Με πληροφορίες από AFP

Ρεπορτάζ: Ζέτα Κονταξή, Άννα Παπασωτηρίου, Μαρίνα Δεμερτζιάν, Άκης Αθανασόπουλος

Ανταπόκριση από την Ουάσινγκτον: Λένα Αργύρη

Σχετικές ειδήσεις

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος