Τρίτη καταδίκη της Πολωνίας για τις μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

Για τρίτη φορά μέσα σε διάστημα τριών μηνών το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο καταδίκασε την Πολωνία για τις μεταρρυθμίσεις της στο δικαστικά σύστημα.

Οι δικαστές του Στρασβούργου διαπιστώνουν στην νέα τους απόφαση, ότι ο διορισμός των μελών ενός αμφιλεγόμενου πειθαρχικού σώματος που συγκροτήθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Πολωνίας «επηρεάζεται σε απαράδεκτο βαθμό από τα νομοθετική και εκτελεστική εξουσία», γεγονός που αποτελεί «θεμελιώδη παρατυπία», η οποία αμφισβητεί σοβαρά τη νομιμότητα του δικαστικού σώματος.

Οι δικαστές στο Στρασβούργο, που εξέτασαν το πολωνικό πειθαρχικό δικαστικό όργανο, λόγω της καταγγελίας ενός δικηγόρου για τη συμβατότητά του οργάνου με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αποφάνθηκαν επιπλέον ότι το πειθαρχικό όργανο δεν μπορεί να είναι νομικό όργανο υπό την έννοια της Ευρωπαϊκής Σύμβασης και καταδίκασε την Πολωνία να καταβάλει αποζημίωση 15.000 ευρώ στον δικηγόρο, ένα σχετικά υψηλό ποσό για τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Για τις πολωνικές δικαστικές μεταρρυθμίσεις εκκρεμούν παράλληλα στο ίδιο δικαστήριο 38 ακόμη αγωγές. Τον Μάιο, το δικαστήριο είχε ήδη καταδικάσει την Πολωνία για τον «παράνομο» διορισμό συνταγματικού δικαστή, ενώ τον Ιούνιο ακολούθησε καταδίκη για την απομάκρυνση δύο δικαστών.

Σύμφωνα με το εθνικιστικό κυβερνών κόμμα της Πολωνίας «Νόμος και Δικαιοσύνη» το όργανο δημιουργήθηκε, το 2018 ώστε να ενεργεί ενάντια στη διαφθορά, άλλα παραπτώματα όπως και κατά της «κληρονομιάς του κομμουνισμού» στο δικαστικό σύστημα, μέσω πειθαρχικών διαδικασιών εναντίον δικαστών, που μπορούν να φτάσουν έως και την απόλυση τους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατηγορεί από την άλλη την κυβέρνηση στη Βαρσοβία ότι υπονομεύει την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος και τον διαχωρισμό των εξουσιών. Εξάλλου ως αποτέλεσμα καταγγελίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο είχε αποφασίσει την περασμένη εβδομάδα ότι το πειθαρχικό όργανο παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο. Οι δικαστές του Λουξεμβούργου έκριναν ότι υπάρχει έλλειψη πολιτικής ανεξαρτησίας του πειθαρχικού σώματος και θεωρούν ότι ουσιαστικές δικαστικές αποφάσεις μπορούν να χαρακτηριστούν και να τιμωρηθούν ως πειθαρχικά αδικήματα. Αυτό επιτρέπει τον «πολιτικό έλεγχο των δικαστικών αποφάσεων» και την «άσκηση πίεσης στους δικαστές».

Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ διαφωνούν πάντως με την Πολωνία και σε πολλές άλλες διαδικασίες που αφορούν τις μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα, ενώ μόλις πρόσφατα η ευρωπαϊκή επιτροπή με τελεσίγραφο είχε ζητήσει από την πολωνική κυβέρνηση, να εξηγήσει έως τις 16 Αυγούστου με ποιόν τρόπο σκοπεύει να συμμορφωθεί με τις δικαστικές αποφάσεις της ΕΕ για το συγκεκριμένο πειθαρχικό όργανο των δικαστών, απειλώντας ακόμη και με πρόστιμο.

Ανταπόκριση – Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος