Τρινιντάντ και Τομπάγκο: Πετρελαιοκηλίδα 12 χλμ. εξαπλώνεται επικίνδυνα στην Καραϊβική

Μια εβδομάδα αφότου εντοπίστηκε για πρώτη φορά μια πετρελαιοκηλίδα κοντά στις ακτές του νησιού Τομπάγκο, τμήματα της κηλίδας κινούνται προς αντίθετες κατευθύνσεις στην Καραϊβική, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη η υπηρεσία διαχείρισης εκτάκτων αναγκών του νησιωτικού κράτους (TEMA), θέτοντας και τις γειτονικές χώρες σε επιφυλακή.

Η κυβέρνηση του Τρινιντάντ και Τομπάγκο ανακοίνωσε ότι συνεργεία και περίπου 1.000 εθελοντές προσπαθούν να καθαρίσουν τις ακτές και να περιορίσουν τη διαρροή πετρελαίου μήκους 12 χιλιομέτρων που αναδύεται από ένα σκάφος που έχει ανατραπεί σε απόσταση τεσσάρων μιλίων από τις ακτές του Τομπάγκο, χωρίς όμως ακόμη να έχουν καταφέρει να θέσουν την κατάσταση πλήρως υπό έλεγχο.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Κηθ Ρόουλεϊ έχει κηρύξει την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και δήλωσε ότι ακόμη δεν έχει υπολογιστεί η ακριβής ποσότητα του πετρελαίου που έχει διαρρεύσει, ούτε η ποσότητα που παραμένει στο σκάφος. Παράλληλα γίνονται έρευνες για να εξακριβωθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς του.    

Δορυφορικές εικόνες και μετεωρολογικά μοντέλα υποδηλώνουν ότι τα κύματα μπορεί να μεταφέρουν μέρος της διαρροής σε περιοχές της Καραϊβικής Θάλασσας πέρα από τη βόρεια Βενεζουέλα, αυξάνοντας τον κίνδυνο το πετρέλαιο να επηρεάσει όχι μόνο άλλες παραλίες στο Τρινιντάντ και Τομπάγκο που έχουν κοραλλιογενείς υφάλους, αλλά και ακτές άλλων χωρών, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο διευθυντής της TEMA, Άλαν Στιούαρτ.

Η Βενεζουέλα ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί τη διαρροή και έχει ξεκινήσει συναντήσεις με την κυβέρνηση του Τρινιντάντ και Τομπάγκο για συντονισμό της δράσης.

Με βάση δορυφορικές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν τρεις ημέρες πριν από το συμβάν στην Καραϊβική Θάλασσα, η ακτοφυλακή του Τρινιντάντ διαπίστωσε ότι τουλάχιστον δύο σκάφη που φέρονται να κατευθύνονταν προς τη Γουιάνα – ένα ρυμουλκό και μια μαούνα – ενεπλάκησαν σε ένα περιστατικό που οδήγησε στη διαρροή, ανέφερε σε χθεσινή του ανακοίνωση το υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας της νησιωτικής χώρας.

Πηγές: Reuters, The Guardian

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος