Τρεις στους τέσσερις χρήστες του διαδικτύου πλήττονται από το ψηφιακό έγκλημα

Array

Τα τρία τέταρτα των χρηστών του Διαδικτύου έχουν πληγεί από ψηφιακό έγκλημα στον κυβερνοχώρο, σύμφωνα με έρευνα. Το 22% δήλωσε ότι δεν είχε καμία εμπειρία με κακόβουλο λογισμικό, απάτη κατά τις ηλεκτρονικές αγορές ή προσβολές στα κοινωνικά δίκτυα, σύμφωνα με έρευνα της βιομηχανικής ένωσης Bitkom. Το 2020, το ποσοστό ήταν 34% και το 2019, 40%.

Όποιος χρησιμοποιεί το διαδίκτυο θα πρέπει να αναμένει ότι θα βρεθεί αντιμέτωποςμε εγκληματίες, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Bitkom Μπέρνχαρτ Ρόλεντερ. «Γι’ αυτό είναι σημαντικό για όλους να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας: από τη χρήση ισχυρών κωδικών πρόσβασης μέχρι την εγκατάσταση λογισμικού προστασίας από ιούς και τη φειδωλή κοινοποίηση προσωπικών πληροφοριών».

Απάτη και παρενόχληση

Σύμφωνα με την έρευνα, σχεδόν οι μισοί χρήστες ανέφεραν ότι μοιράστηκαν προσωπικά δεδομένα χωρίς να τους ζητηθεί. Το 29% έχει πέσει θύμα απάτης σε διαδικτυακές αγορές και το 13% σε χρηματικές συναλλαγές. Στο 27%, ο υπολογιστής μολύνθηκε με κακόβουλο λογισμικό, όπως ιούς. Το 17% παρατήρησε τέτοια περιστατικά στα smartphones τους.

Σύμφωνα με την έρευνα, υπήρξαν επίσης πολυάριθμες εγκληματικές πράξεις σε άμεση αλληλεπίδραση με άλλους χρήστες. Έτσι, το 23% δέχθηκε σοβαρή προσβολή ή φραστική επίθεση. Εννέα τοις εκατό υπέστησαν σεξουαλική παρενόχληση.

Περίπου οι μισοί προσπάθησαν να μιλήσουν σε φίλους και γνωστούς για το συμβάν που αντιμετώπισαν. Σχεδόν οι μισοί επικοινώνησαν με την εταιρεία που σχετίζεται με την εγκληματική δραστηριότητα, όπως η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, η τράπεζα ή ο πάροχος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Το 18% υπέβαλε μήνυση στην αστυνομία.

Πηγή ARD1

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος