Τραμπ: Η Ρωσία θα ρίξει σταδιακά στη διεθνή αγορά 4,8 εκατ. τόνους ντίζελ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι είχε μια «πολύ επιτυχημένη» τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την οποία συμφωνήθηκε η Ρωσία να εφοδιάσει αμέσως, με περισσότερους από 300.000 τόνους ντίζελ, την αμερικανική και τη διεθνή αγορά.

Σύμφωνα με τον Τραμπ, η Ρωσία θα ρίξει στην αγορά 3 εκατομμύρια τόνους ντίζελ μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν στα διυλιστήριά της. Τον Νοέμβριο η ποσότητα θα ανέλθει σε 500.000 τόνους και, αμέσως μετά, θα αυξηθεί στο 1 εκατομμύριο.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε σχεδόν ταυτόχρονα ότι η υπηρεσία που είναι αρμόδια για τις διεθνείς κυρώσεις (OFAC) θα εκδώσει σχεδόν αμέσως μια προσωρινή γενική άδεια με την οποία θα επιτρέπει τον εφοδιασμό της παγκόσμιας αγοράς με ρωσικό ντίζελ.

Ο απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Κίριλ Ντμίτριεφ, εξήρε τη συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών στον τομέα του ντίζελ και της ενέργειας, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X, λίγο μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Πούτιν με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ.

«Η συνεργασία Ρωσίας-ΗΠΑ στον τομέα του ντίζελ και της ενέργειας θα ωφελήσει τον κόσμο», έγραψε ο Ντμίτριεφ στο X.

Ζελένσκι: Τα δώρα στον Πούτιν δεν θα φέρουν ειρήνη ούτε κάποιο όφελος στον πολιτισμένο κόσμο

Από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέκρινε τη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας που επιτρέπει στη Μόσχα να προμηθεύει τις ΗΠΑ με ντίζελ, χαρακτηρίζοντάς την “επένδυση σε έναν πόλεμο που πρέπει να τερματιστεί”.

 «Τα δώρα στον Πούτιν δεν θα φέρουν ειρήνη ούτε κάποιο όφελος στον πολιτισμένο κόσμο», έγραψε ο Ζελένσκι στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

«Η Ρωσία θα “ανταποδώσει” το ντίζελ με περαιτέρω τρόμο και δόλο. Το να επιτρέπεται στη Ρωσία να πουλά πετρελαϊκά προϊόντα αποτελεί μια επένδυση σε έναν πόλεμο που πρέπει να τερματιστεί, όχι να παραταθεί. Αυτό που χρειάζεται είναι πραγματική αποκλιμάκωση με τη Ρωσία, σε αμοιβαία βάση”, δήλωσε ο Ζελένσκι.

Ο Ζελένσκι δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η απόφαση για το ντίζελ θα εξασφαλίσει στη Μόσχα πρόσθετους πόρους για τη διεξαγωγή του πολέμου και θα υπονομεύσει κάθε προσπάθεια για την επίτευξη μιας διευθέτησης. Χαρακτήρισε τη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για το ντίζελ ως μια «αδύναμη απόφαση» ισχυρών εταίρων.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος