Tραγωδία με μετανάστες στη Μάγχη: Τέσσερις νεκροί και τουλάχιστον πέντε αγνοούμενοι

Array

Μία μέρα μετά από τις ανακοινώσεις Σούνακ για τα πιο σκληρά μέτρα από ποτέ για τους παράτυπους μετανάστες σημειώθηκε νέο ναυάγιο στη Μάγχη. Οι Αρχές ανέσυραν τέσσερις νεκρούς, ενώ αναζητούν τουλάχιστον πέντε άτομα που έπεσαν στα παγωμένα νερά της Μάγχης, στην προσπάθειά τους να φτάσουν στα παράλια της Αγγλίας.

«Στις 03:05 (GMT, 05:05 ώρα Ελλάδας) σήμερα, οι αρχές ειδοποιήθηκαν για περιστατικό στη Μάγχη που αφορούσε μικρό σκάφος με μετανάστες που βρισκόταν σε κίνδυνο», ανέφερε εκπρόσωπος της κυβέρνησης σε ανακοίνωση. «Ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης υπό το Λιμενικό, δυστυχώς υπάρχουν τέσσερις επιβεβαιωμένοι νεκροί ως αποτέλεσμα του περιστατικού αυτού».

Η υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν σε έκτακτη ενημέρωση της Βουλής για την τραγωδία, τόνισε ότι το περιστατικό με τους τέσσερις νεκρούς στη Μάγχη σήμερα “είναι υπενθύμιση του γιατί πρέπει να τερματίσουμε αυτές τις διελεύσεις» και “αυτές είναι οι μέρες που φοβόμαστε“.

Η έρευνα συνεχίζεται ενώ 43 άτομα διασώθηκαν στην επιχείρηση που ξεκίνησε νωρίς το πρωί στα ανοικτά των ακτών του Κεντ. Ο Σούνακ εξέφρασε τη λύπη του για την τραγωδία στην συνεδρίαση του κοινοβουλίου. Το σχέδιό του να αρνηθεί το άσυλο σε μετανάστες που φτάνουν με μικρά σκάφη παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και υπονομεύει την «ανθρωπιστική παράδοση» της Βρετανίας, δήλωσαν τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε την Τρίτη να επιστρέψει χιλιάδες Αλβανούς στην πατρίδα τους, να επιταχύνει τη διαδικασία ασύλου, να δυσκολέψει τη διεκδίκηση καθεστώτος σύγχρονης δουλείας, να ανοίξει κέντρα υποδοχής για να διώξει 10.000 μετανάστες από τα ξενοδοχεία και να διώξει νομικά περισσότερους ανθρώπους για οδήγηση λέμβων.

Οι επικριτές καταδίκασαν τα μέτρα ως «σκληρά, αναποτελεσματικά και παράνομα», ενώ η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) έκανε έκκληση στη Βρετανία «να τηρήσει τις νομικές της υποχρεώσεις». Η κυβέρνηση «έχει αίμα στα χέρια της», λέει η φιλανθρωπική οργάνωση για τους πρόσφυγες βCare4Calais.

Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος