Τουρκία: Ζητά επισήμως τη μετονομασία της από “Turkey” σε “Türkiye”

Την ορθογραφία του ονόματός της από “Turkey” σε “Türkiye” ζητά πλέον επισήμως η Τουρκία, τόσο από τα Ηνωμένα Έθνη όσο και από άλλους διεθνείς οργανισμούς.

Όπως δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η Άγκυρα θα στείλει άμεσα επίσημη επιστολή σε όλους τους σχετικούς φορείς και πλέον περιμένει την επίσημη αλλαγή του ονόματός της επισήμως τις επόμενες ημέρες, δήλωσε ο αξιωματούχος, σε συνέντευξή του στο κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

«Ο ΟΗΕ είναι “έτοιμος” για την αλλαγή και η Άγκυρα έχει προωθήσει την αλλαγή σε Türkiye από την αγγλική ονομασία Turkey στο μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς αλληλογραφίας της, περιλαμβανομένης της κάλυψης των εξωτερικών ειδήσεων», είπε ακόμα ο τούρκος υπουργός.

Να σημειωθεί ότι η κίνηση για τη μετονομασία έρχεται μετά από ένα διάταγμα που εξέδωσε το Δεκέμβριο ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να αλλάξει σε Türkiye η ονομασία στα αγγλικά, τα γαλλικά και τα γερμανικά, μεταξύ άλλων γλωσσών, αλλά και στις ετικέτες των προϊόντων εξαγωγής.

Ο όρος Türkiye «αντιπροσωπεύει και εκφράζει την κουλτούρα, τον πολιτισμό και τις αξίες του τουρκικού έθνους με τον καλύτερο τρόπο», σημειώνεται στο διάταγμα του Ερντογάν, σύμφωνα πάντα με το Anadolu.

Πάντως, το Γερμανικό Πρακτορείο σημειώνει πως ο ακριβής λόγος πίσω από αυτή την απόπειρα μετονομασίας, καθώς και ο χρόνος στον οποίο γίνεται αυτή δεν είναι ξεκάθαρος.

Από την πλευρά της, η κρατική ραδιοτηλεόραση TRT επικαλέστηκε το Δεκέμβριο «μη κολακευτικές» συνεκδοχές της λέξης Turkey στα αγγλικά, λέγοντας πως αναφέρεται για να περιγράψει, είτε «ένα μεγάλο πτηνό ιθαγενές της Βόρειας Αμερικής» είτε «κάτι που αποτυγχάνει άσχημα».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος