Τουρκία: Ζημιές στην αυτοκρατορική πύλη της Αγίας Σοφίας

Σάλος αντιδράσεων στην Τουρκία για ζημιές που έχουν προκληθεί στην ιστορική «Αυτοκρατορική Πύλη» της Αγίας Σοφίας. Πρόκειται για μια εξαιρετικής τέχνης ξύλινη δίφυλλη θύρα που οδηγεί στον κυρίως ισόγειο χώρο του μνημείου. Η πύλη από δρυ, έχει ύψος επτά μέτρων και περιβάλλεται από μπρούτζινο πλαίσιο. Χρονολογείται από τον 6ο αιώνα, ενώ τα φύλλα της καλύπτονται από μπρούτζινες στρογγυλές πλάκες. Σύμφωνα με την παράδοση, κατασκευάσθηκε από ξύλα της Κιβωτού του Νώε.

Ο τουρκικός τύπος, ακόμη και ο φιλοκυβερνητικός επικρίνει εντονότατα την εικόνα από τις ζημιές που έχει υποστεί η ιστορική πύλη μιλώντας για «σοκαριστική, επονείδιστη εικόνα». Στο χώρο της Αγίας Σοφίας έσπευσαν μέλη του Συνδέσμου Ιστορίας της Τέχνης καθώς και ιστορικοί τέχνης οι φωτογράφισαν το σημείο που υπέστη ζημιές και προέβησαν σε ανάρτηση στα ΜΚΔ.

Από την μετατροπή της σε τζαμί τον Ιούλιο του 2020, το ιστορικό κτίσμα της Αγίας Σοφίας, ένα από τα αρχαιότερα λατρευτικά κτίσματα του κόσμου και μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς υπό την προστασία της UNESCO, είναι ανοικτό δωρεάν για κάθε Μουσουλμάνο που θέλει να κάνει εκεί την προσευχή του. Πυκνό πλήθος εισέρχεται στο χώρο χωρίς ιδιαίτερη φροντίδα και μέτρα προφύλαξης. Πέρα από την περίπτωση της Αυτοκρατορικής Πύλης, υπάρχουν πολλά άλλα παραδείγματα φθοράς, κακοτεχνιών και εγκατάλειψης στον εσωτερικό χώρο.

Ο Σύνδεσμος Ιστορίας της Τέχνης απευθύνθηκε στις αρχές καθώς θεωρεί «η ζημία στην Αγία Σοφία συνιστά ποινικό αδίκημα και ζητά βοήθεια προκειμένου να εντοπιστεί ο υπαίτιος από τις κάμερες. Ο υπεύθυνος ασφαλείας ενημέρωσε πως δεν υπάρχει υλικό από τις κάμερες και πως η πύλη θα επιδιορθωθεί».
Ο Σύνδεσμος Ιστορίας της Τέχνης ετοιμάζεται να προσφύγει στη δικαιοσύνη σε ότι αφορά στον εντοπισμό των δραστών που έσπασαν μέρος της πύλης.

Σημειωτέον, ότι χθες ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Ιστορικών τοποθεσιών, γνωστή και ως Ημέρα Παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Σε ανάρτηση του στο twitter, ο Τ/υφυπουργός Εξωτερικών Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, ανέφερε ότι «η Τουρκία, όπως πάντα, θα συνεχίσει να αποτελεί παράδειγμα για όλο τον κόσμο για την προστασία της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς»

Ανταπόκριση – Κωνσταντινούπολη: Αριάνα Φερεντίνου

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος