Τουρκία: Συνέντευξη Καλίν για εξωτερική πολιτική το 2022

Σε συνέντευξη του στο τουρκικό περιοδικό πολιτικής ανάλυσης, Kriter, ο εκπρόσωπος του τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, αναφέρει ότι το 2022, θα είναι μια χρονιά όπου θα επιαχυνθούν τα βήματα για την εξομάλυνση των προβλημάτων στην περιοχή.

“Η Τουρκία πρέπει να εξετάσει τις έννοιες της ειρήνης, της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ευημερίας από μια ευρεία προοπτική. Από την κρίση του Κόλπου μέχρι τη Λιβύη, από τον πόλεμο του Καραμπάχ μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο, αποκλείεται να παραμείνουμε αδιάφοροι απέναντι στις περιφερειακές εξελίξεις που μας αφορούν ιδιαίτερα. Ακόμα κι αν προσπαθήσεις να τα αγνοήσεις, αυτά τα προβλήματα -αν δεν λάβεις έγκαιρα μέτρα- θα έρθουν στην πόρτα σου, αλλά αυτή τη φορά θα σε πιάσουν απροετοίμαστο. Η Τουρκία δεν έχει αυτή την  πολυτέλεια. Ως εκ τούτου, το 2022 και στη διαδικασία που οδηγεί μέχρι το 2023, η Τουρκία θα συνεχίσει να ενισχύει τις περιφερειακές και παγκόσμιες συμμαχίες της, αυξάνοντας παράλληλα τις εθνικές ευκαιρίες και ικανότητές της σε μια προοπτική ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής.”

Σε ερώτηση ότι στην τουρκική εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας,  ποιες είναι οι προβλέψεις του για το Κυπριακό ζήτημα, στην Ανατολική Μεσόγειο, την ενεργειακή διάσταση, τις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας και τις προεκτάσεις της Βόρειας Αφρικής, το 2022, δεδομένου ότι κυρίως το 2020 υπήρξαν σημαντικές εξελίξεις και εντάσεις στην Αν. Μεσόγειο, αλλά το 2021 πέρασε σχετικά ήσυχα., ο Ιμπραχίμ Καλίν απάντησε:

“Το 2022 θα είναι μια χρονιά κατά την οποία θα επιταχυνθούν οι νέες περιφερειακές πρωτοβουλίες και τα βήματα εξομάλυνσης. Δεν αφήνουμε στον αέρα το χέρι κανενός που μας το τείνει. Όποιος κάνει ένα φιλικό βήμα προς ​​μας, εμείς κάνουμε δύο βήματα. Μας ενδιαφέρει να αφήσουμε πίσω τις περιοδικές κρίσεις και εντάσεις και να κάνουμε νέα βήματα εξομάλυνσης. Αξιολογούμε τα πρόσφατα βήματα που έγιναν με την Αίγυπτο και τα ΗΑΕ σε αυτό το πλαίσιο. Αυτό μπορεί να ακολουθηθεί από άλλα βήματα. Πιστεύουμε ότι όλα αυτά είναι βήματα που συμβάλλουν στα εθνικά μας συμφέροντα, το περιφερειακό όραμα και την παγκόσμια ειρήνη.”

Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου, Κωνσταντινούπολη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος