Τουρκία: Συνέντευξη Ακάρ στην εφημερίδα Μιλιέτ

Συνεχίζει τις προκλητικές δηλώσεις και το απειλητικό ύφος εναντίον της Ελλάδας, ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τουρκική εφημερίδα, Μιλιέτ.

Ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκιας,, στη συνεντευξη του αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ελλλαδα και τους εξοπλισμούς.

“Οι εξοπλιστικές προσπάθειες της Ελλάδας είναι προκλητικες όσον αφορά τις σχέσεις των δύο συμμάχων. Προκαλεί μεγάλη ζημιά στις σχέσεις μας. Από την άλλη, είναι γνωστή και η οικονομική κατάσταση της γειτονικής μας Ελλάδας. Οι δραστηριότητες αυτές είναι αρνητικές, επηρεάζουν και την καθημερινή ζωή των Ελληνων. Νομίζουν ότι έχουν κερδίσει κάτι αγοράζοντας 6 αεροπλάνα.”

“Τα όπλα που αγόρασαν είναι πάρα πολλά για μια κανονικη τους αμυνα, αλλα πολύ λίγα για να ειναι κατά της Τουρκίας. Συνεχίζουν να κανουν πραγματα που ξεπερνούν το ύψος τους. Ενεργούν με τις διαβεβαιώσεις  αλλων χωρών, κάνουν λάθος.”

“Επιτέθηκε και στην πολιτική ηγεσία της Ελλάδα καιδεν παρέλειψε να στοχοποιήσει και τα Ελλήνικά Μέσα Ενημέρωσης.

Μερικοί πολιτικοί, (στην Ελλάδα) μιλούν  με καπρίτσια. Εχουν στοχο στη δική τους κοινή γνώμη. Αυξάνουν την ένταση με πράξεις με αβάσιμες θεωρίες για εσωτερική κατανάλωση.  

Ορισμενα  Έλληνικα ΜΜΕ, ακαδημαϊκοί, συνταξιούχοι στρατιωτική , διπλωμάτες, ορισμένοι πολιτικοί, πολίτες της κοινωνίας και οργανώσεις μοιράζονται  αυτές τις αποψεις μας.”

Ταυτόχρονα, μετά από όλες αυτές τις προκλητικές δηλώσεις, προσπάθησε να περάσει και ένα διαλλάκτικό ύφος.

Η ελπίδα μας είναι να επικρατήσει η κοινή λογική. Δεν έχουμε επεκτατικές βλεψεις ουτε θελουμε  εντάσεις, ουτε προκαλουμε. Είναι εντελώς παράλογο να μας κατηγορούν ότι είμαστε επεκτατικοί, επιθετικοί. Η Ελλάδα είναι αυτη που εχει τριπλασιαστεί από το 1832.”

Αλλά στη συνέχεια επανήλθε στα γνωστά άιολα τουρκικά επιχειρήματα και στην προκλητικότητα.

“Αυτή τη στιγμή τα νησιά είναι σε απόσταση αναπνοής από την Τουρκία, ας δουμε ποιος είναι επεκτατικός; Ενήργησαν κατά την συμφωνία της Λωζάνης, και εξόπλισαν τα νησιά κατά παράβαση της συμφωνίας. Τώρα μέλανε  για 12 μίλια; Είναι αποδεκτό αυτό;”

Για μι ακόμη φορά, προχώρησε σε έμμεσες απειλές εναντίον της Ελλάδας.

“Το 1995, η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση εξουσιοδότησε την κυβέρνηση να λάβει κάθε είδους μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών δράσεων.”

Προσπαθώντας να φανει διαλλακτικός, επανανέφερε τις διεκδικήσεις της Τουρκίας.

“Δεν θέλουμε ένταση. Εμεις λεμε ελατε να επωφεληθούμε όλοι μας από τον πλούτο των θαλασσιών πηγών. Αυτή είναι μια λογική προσέγγιση. Μια εγωιστική στάση δεν ωφελεί κανέναν. Αν νομίζουν ότι θα φτάσουν πουθενά αγνοώντας τα δικαιώματα της Τουρκίας, που είναι 84 εκατομμύρια άνθρωποι, αυτό είναι ένα όνειρο, Ένα όνειρο εφιάλτης που καταλήγει σε απογοήτευση.”

Εκτοξεύοντας απειλές ζήτησε διάλογο με την Ελλάδα.

“Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας.  Παρ’ όλα αυτά, λέμε ας καθίσουμε να μιλήσουμε. Επαναλαμβάνουμε την πρόσκλησή μας στην Άγκυρα για την τέταρτη συνάντηση για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Είναι μεγάλη ατυχία για την Ελλάδα, ειδικά τα λόγια κάποιων πολιτικών που εκφράζουν την  ελληνική εξωτερικη πολιτική.  Αυτά δεν συνάδουν με πραγματικότητα. Διαστρεβλώνουν την πραγματικοτητα για τα δικα τους πάθη κάι συναισθήματα. Περιμένουν από όλους να πιστέψουν ότι όλα όσα λένε είναι αλήθεια. Δεν σέβονται τα δικαιώματα κανενός. Εμεις ποτε δεν θα απεμπολήσουμε τα δικαιώματα μας. Δεν θα  επιτρέψουμε οποιοδήποτε τετελεσμένο γεγονός..Είμαστε αποφασισμένοι ως προς αυτό.”

Προσπάθησε να σπείρει αμφιβολία στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

“Από το 2014 οι Αμερικάνοι έχουν κάνει διάφορες ασκήσεις για την άμυνα της Ευρώπης. Οι Έλληνες πολιτικοι,  εκμεταλλεύονται  αυτό το γεγονος με τέτοιο τρόπο που πλέον υπάρχει αντίδραση και από το εσωτερικό της Ελλάδας. Έκαψαν ακόμη και σημαίες των ΗΠΑ. Παρακολουθουμε από στενά τις εξελίξεις, αλλά δεν λεμε ότι όλα αυτά είναι εναντίον μας.”

Τέλος, σχολιάσε και το θέμα των προβλημάτων που έχει η Τουρκία στις ΗΠΑ, με τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 και F-16.

“Το F-35 είναι μια ξεχωριστή ιστορια. Έγιναν επίσημα αιτήματα σχετικά με την προμήθεια και τον εκσυγχρονισμό του νέου F-16. Μια  αντιπροσωπεία μας πήγε στις ΗΠΑ και οι συνομιλίες ήταν θετικές. Έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα τη θέση μας. Αυτό θα συμβάλει επίσης στο ΝΑΤΟ. Αν η Τουρκία είναι ισχυρή, και το ΝΑΤΟ θα είναι πιο ισχυρό.. Η δύναμη της Τουρκίας είναι η προστιθέμενη αξία της δύναμης του ΝΑΤΟ.  Λέμε στο ΝΑΤΟ να αποφευχθούν τα κρυφά ή και ανοιχτα εμπαργο κατά της Τουρκιας που εχουν σκοπο την αποδυνάμωση της. Σχετικά με τα F-35. Υπαρχουν έξη  F-35 που περιμενουν και ανήκουν στην Tουρκια. Θα δουμε τι θα γίνει ε αυτά. Ως αποτέλεσμα, οι συζητήσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών συνεχίζονται και για τα    F-16 και για τα F-35 χωριστά.”

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος