Τουρκία: Συνελήφθη ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους

Array

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι οι τουρκικές δυνάμεις συνέλαβαν «ανώτερο στέλεχος» της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως ο ηγέτης αυτός των τζιχαντιστών είναι γνωστός με το ψευδώνυμο Αμπού Ζέιντ και το πραγματικό του όνομά είναι Μπασάρ Χάταμπ Γαζάλ ας Σουμαϊντάι, απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στην πτήση της επιστροφής μετά την περιοδεία του σε τρία κράτη των Βαλκανίων.

Πρόσθεσε ότι έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιοποιήθηκε τον Ιούλιο κατονόμαζε τον Σουμαϊντάι ως «έναν από τους κυριότερους ηγέτες της τρομοκρατικής οργάνωσης».


Ορισμένα τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν πως υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Σουμαϊντάι μπορεί να είναι ο λεγόμενος Αμπού Χασάν αλ Χασίμι αλ Κουράσι, Ιρακινός που είναι ο νέος αυτοανακηρυγμένος χαλίφης (ανώτατος ηγέτης) του ΙΚ.

«Οι συνδέσεις αυτού του τρομοκράτη στη Συρία και στην Κωνσταντινούπολη παρακολουθούνταν εδώ και πολύ καιρό, και οι υπηρεσίες πληροφοριών είχαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες θα έπαινε παράνομα στην Τουρκία», είπε ο πρόεδρος Ερντογάν.

«Συνελήφθη κατά τη διάρκεια επιχείρησης της υπηρεσίας ασφαλείας της MİT (σ.σ.: της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών) και της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης», πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει πότε.

Το ΙΚ ηττήθηκε στο Ιράκ το 2017 και στη Συρία δύο χρόνια αργότερα, όμως πυρήνες εν υπνώσει της τζιχαντιστικής οργάνωσης συνεχίζουν να διαπράττουν αιματηρές επιθέσεις στις δύο χώρες.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος