Τουρκία: Συνελήφθη η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου που κατήγγειλε χρήση χημικών από το στρατό

Array

Συνελήφθη η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Τουρκίας, Σεμπνέμ Κορούρ Φιντζαντζί, επειδή ζήτησε έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων από τον τουρκικό στρατό.

Η εισαγγελία της Άγκυρας εξέδωσε ένταλμα σύλληψης της κορυφαίας Τουρκάλας γιατρού και καθηγήτριας ιατροδικαστικής και αρθρογράφου, γνωστής παγκοσμίως για τη δράση της υπέρ της εξάλειψης των βασανιστηρίων. Η σύλληψή της έγινε το πρωί της Τετάρτης στην Κωνσταντινούπολη.

Η Φιντζαντζί κατηγορείται ότι όσα δήλωσε σχέση με την καταγγελία για χρήση χημικών όπλων από τον τουρκικό στρατό συνιστούν προπαγάνδα υπέρ της οργάνωσης των Κούρδων ανταρτών ΡΚΚ. Η εισαγγελία ζητά επίσης από το δικαστήριο την καθαίρεσή της από τον Ιατρικό Σύλλογο της Τουρκίας και την εκλογή νέου προέδρου.

Η εισαγγελία της Άγκυρας είχε ήδη διατάξει τις προηγούμενες ημέρες την ποινική δίωξη της Φιντζαντζί με την κατηγορία της «προπαγάνδας τρομοκρατικής οργάνωσης» (μία σαφή αναφορά στην κουρδική οργάνωση ΡΚΚ) και της προσβολής του τουρκικού έθνους, της Τουρκικής Δημοκρατίας και των κρατικών θεσμών και οργάνων της.

Η γνωστή Τουρκάλα γιατρός είχε δηλώσει προηγουμένως ότι από τα βίντεο που παρακολούθησε στο διαδίκτυο είναι προφανής η προσβολή των θυμάτων που εμφανίζονται σε αυτά από νευροπαραλητικά τοξικά αέρια.

Τα επίμαχα βίντεο δημοσίευσαν ενημερωτικοί δικτυακοί τόποι προσκείμενοι στο ΡΚΚ, οι οποίοι κατήγγειλαν τη χρήση από τον τουρκικό στρατό «απαγορευμένων διεθνώς βομβών και όπλων που παράγουν δηλητηριώδη αέρια». Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα αυτά, η Τουρκία άρχισε να κάνει χρήση χημικών όπλων σε περιοχές του Βορείου Ιράκ από τον Φεβρουάριο του 2021 και μέχρι σήμερα έχει τα έχει χρησιμοποιήσει 367 φορές, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους από αυτά 46 μέλη του PKK.

«Έχω μελετήσει το βίντεο και στο παρελθόν. Προφανώς έχει γίνει χρήση κάποιου αερίου που επηρεάζει απ’ ευθείας το νευρικό σύστημα. Παρ’ όλο που απαγορεύεται η χρήση τους, δυστυχώς βλέπουμε ότι τα όπλα αυτά να χρησιμοποιούνται σε ένοπλες συγκρούσεις» είχε δηλώσει η Σεμπνέμ Κορούρ Φιντζαντζί.

Την κίνηση των νομικών διαδικασιών κατά της Σεμπνέμ Κορούρ Φινταντζί είχε προαναγγείλει ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έκανε λόγο για «συκοφαντία», «ανεντιμότητα» και «ανηθικότητα» που στρέφεται κατά των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, τονίζοντας ότι θα εξαντληθεί η αυστηρότητας του νόμου εις βάρος εκείνων που αναπαράγουν ανάλογες πληροφορίες.

Γιάννης Μανδαλίδης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος