Τουρκία: Συνεδριάζει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας – Στην ατζέντα και η Ελλάδα

Στραμμένα στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (MGK) της Τουρκίας είναι τα βλέμματα, καθώς θα συζητηθεί η απόφαση για νέα στρατιωτική επιχείρηση στα τουρκο-συριακά σύνορα. Ήδη από την περασμένη Δευτέρα μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ανακοινώσει ότι «σύντομα» ότι θα προστεθεί μια νέα διασυνοριακή στρατιωτική επιχείρηση στα νότια σύνορα της χώρας και είχε πει ότι η απόφαση επρόκειτο να ληφθεί από το σημερινό ΣΕΑ

Σύμφωνα με τα τουρκικά κρατικά ΜΜΕ, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του ΣΕΑ, θα συζητηθεί επίσης η κούρσα εξοπλισμών της Ελλάδας κατά της Τουρκίας. Και στο πλαίσιο αυτό, θα συζητηθούν οι εξελίξεις στο Αιγαίο, την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο. Στην ημερήσια διάταξη δεν θα βρεθούν οι προσπάθειες της Τουρκίας να προστατεύσει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της, όπως αναφέρει η σχετική είδηση.

Επίσης θα συζητηθεί η διαδικασία σχετικά με το αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας, ύστερα από την χθεσινή συνάντηση στην Άγκυρα των αντιπροσωπειών των δυο χωρών με την τουρκική αντιπροσωπεία υπό τον Ιμπραχίμ Καλίν, η οποία δεν κατέληξε σε συμφωνία. Η Άγκυρας επέμεινε να τηρηθούν οι όροι που έχει θέσει και τόνισε ότι δεν δεσμεύεται χρονικά για να καταλήξει σε συμφωνία μέχρι την επόμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στα τέλη Ιουνίου. Στο σημερινό ΣΕΑ θα αξιολογηθεί η στάση της Τουρκίας ύστερα από τις επαφές με Σουηδική και Φινλανδική αντιπροσωπεία στην Άγκυρα.

Στη σημερινή συνεδρίαση του ΣΕΑ θα συζητηθούν επίσης οι προσπάθειες της Τουρκίας για την επίτευξη παγκόσμιας και περιφερειακής ειρήνης, οι τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας και οι διαμεσολαβητικές προσπάθειες της Τουρκίας για τον τερματισμό του πολέμου το συντομότερο δυνατό και την επίτευξη μόνιμης κατάπαυσης του πυρός. «Επίσης θα αξιολογηθούν οι μηχανισμοί που δημιουργήθηκαν για την ενίσχυση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, ιδιαίτερα στα Βαλκάνια και τον Καύκασο» αναφέρουν τα κρατικά ΜΜΕ.

Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος