Τουρκία: Συνεχίζονται τα σενάρια ανασχηματισμού – Οι τρεiς υπουργοί που «κόβονται»

Κωνσταντινούπολη, Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου

Σύμφωνα με το σημερινό φύλλο της αντιπολιτευόμενης Τζουμχουριέτ, οι υπουργοί που είναι «σίγουροι» ότι θα καρατομηθούν είναι τρεις. Ο ένας είναι ο υπουργός Εθνικής Παιδείας Ζιγιά Σελτζούκ ο οποίος σύμφωνα με φήμες, είχε ήδη υποβάλει την παραίτησή του και είχε γίνει αποδεκτή. Η φήμη αυτή αν και έχει αναφερθεί σε πολλά μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία, δεν έχει διαψευστεί.

Τα άλλα δύο ονόματα είναι ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά και ο Γεωργίας και Δασών Μπεκίρ Πακντεμιρλί. Ωστόσο η αντιπολιτευόμενη επίσης εφημερίδα Μπιργκιούν υποστηρίζει ότι οι απομακρύνσεις των δυο τελευταίων δεν θα γίνει αυτή τη στιγμή που η Τουρκία έχει ανοικτά τα μέτωπα των πυρκαγιών και της πανδημίας και ο πρόεδρος προβάλλει την ψευδαίσθηση της «ισχυρής Τουρκίας».

Η Τζουμχουριέτ επισημαίνει ότι ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ σε ερώτηση δημοσιογράφου περί ανασχηματισμού απάντησε: «Αυτό είναι θέμα που επαφίεται  στην κρίση του Προέδρου μας. Το πότε και πώς θα γίνει είναι απόλυτα στη διακριτική ευχέρεια του Προέδρου μας », πράγμα που δείχνει ότι το θέμα είναι στην ημερήσια διάταξη, αλλά ότι δεν έχει αποφασιστεί το χρονοδιάγραμμα.

Ωστόσο, κατά την Τζουμχουριέτ, οι αλλαγές που σκέφτεται ο Ερντογάν δεν περιορίζονται σε αυτά τα ονόματα. Επιπλέον, δεν υπάρχει ούτε ένα όνομα που θα προκαλέσει προβλήματα αν απομακρυνθεί, ούτε καν ο υπουργός Υγείας.

Σύμφωνα με μη κατονομαζόμενο πρώην στέλεχος του ΑΚΡ, “Όχι μόνο αυτοί που θα φύγουν από το υπουργικό συμβούλιο, αλλά και αυτοί που θα έρθουν πρέπει να εντυπωσιάσουν”.

Σε αυτό το πλαίσιο, κάποια ονόματα έχουν αρχίσει να ακούγονται στα παρασκήνια του ΑΚΡ. Γίνεται σοβαρή συζήτηση, ειδικά γύρω από πέντε ονόματα, σύμφωνα πάντα με την Τζουμχουριέτ.

Σουλεϊμάν Σοϋλού: Είναι γνωστό ότι προκαλεί σοβαρή ενόχληση στο AKP. Ο Ερντογάν δίνει την εντύπωση ότι ο Σοϋλού θα ήταν από τους πρώτους που φύγουν αν υπάρξει ανανέωση στο υπουργικό συμβούλιο. Ο Ο ίδιος γνωρίζει αυτήν την κατάσταση όσον αφορά τον εαυτό του. Συνεχίζει να υιοθετεί ανεξάρτητες θέσεις πέρα από τον Ερντογάν και το ΑΚΡ.

Χακάν Φιντάν (Αρχηγός της ΜΙΤ): Το όνομά του αναφέρεται για το υπουργείο μετά τον Σόιλού. Άρχισε να λέγεται ανοικτά ότι θα είναι στο υπουργικό συμβούλιο ακόμα κι αν δεν γίνει υπουργός Εσωτερικών.

Χουλουσί Ακάρ: Η επηρροή του αυξάνεται. Ενισχυμένος στο υπουργικό συμβούλιο. Αναμένεται να έρθει στο προσκήνιο ακόμη περισσότερο κατά τη προσεχή περίοδο.

Μεβλούτ Τσαβούσογλου: Ηγήθηκε της εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Λέγεται ότι μπορεί να αντιμετωπίσει δυσκολίες σε περίπτωση αλλαγής της εξωτερικής πολιτικής.

Μπεράτ Αλμπαϊράκ: Η επιστροφή του θεωρείται βέβαιη. Η επιρροή του στην οικονομική διαχείριση συνεχίζεται. Η θέση αναμένεται να επισημοποιηθεί στο πλαίσιο γενικού κυβερνητικού ανασχηματισμού.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος