Τουρκία: Στους 80 οι τραυματίες από τον ισχυρό σεισμό – Ακόμη κόσμος στους δρόμους

Array

Σεισμός μεγέθους 5,9 Ρίχτερ «ταρακούνησε» τη βορειοδυτική Τουρκία και έγινε αισθητός στην Κωνσταντινούπολη στις 4 το πρωί της Τετάρτης, τραυματίζοντας έως τώρα 80 άτομα, 23 εκ των οποίων νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. 

Ο σεισμός έπιασε στον ύπνο τους κατοίκους τις περιοχής. Πολλοί ήταν αυτοί που βγήκαν από τα σπίτια τους στους δρόμους, ενώ μερικοί βρίσκονται ακόμη εκεί.

Τουρκία: Στους 80 οι τραυματίες από τον ισχυρό σεισμό – Ακόμη κόσμος στους δρόμους
(AP Photo/Khalil Hamra)

Οι υλικές ζημιές ήταν περιορισμένες. Ωστόσο, το δικαστικό μέγαρο της Ντούζτζε ήταν μεταξύ των οκτώ κτιρίων της περιοχής που υπέστησαν μεγάλες καταστροφές. 

Σύμφωνα με τους Τούρκους, τοπ μέγεθος του σεισμού ήταν 5,9 Ρίχτερ, ενώ το Αμερικανικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο εκτιμά ότι ήταν 6,1. Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, ι σεισμός είχε μικρό εστιακό βάθος, περίπου 6 χιλιόμετρα, με αποτέλεσμα να γίνει αισθητός στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί περισσότεροι από 138 μετασεισμοί.

Ο υπουργός Εσψτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού μετέβη στην περιοχή που επλήγησε και προειοδοποίησε τους κατοίκους να αποφέυγουν τα παλαιά κτίρια για την ασφάλειά τους.

Σχεδόν ολοκληρώσαμε τους ελέγχους μας στα χωριά γύρω από το Γκόλιακα. Δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές ζημιές, μόνο κάποιοι αχυρώνες καταστράφηκαν σε αυτά τα μέρη“, δήλωσε ο Σουλεϊμάν Σοϊλού στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber. “Υπήρξε διακοπή ρεύματος κατά τη διάρκεια του σεισμού, αλλά οι αρχές αποκαθιστούν την παροχή ρεύματος τώρα“, είπε.

Επιπρόσθετα, αποφασίστηκε να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία για μία ημέρα ώστε να γίνουν έλεγχοι από συνεργεία προκειμένου να καταγράψουν τις ζημιές.

Η Τουρκία διασχίζεται από γραμμές ρηγμάτων και είναι επιρρεπής σε σεισμούς. Το 1999 δύο ισχυροί σεισμοί σκότωσαν 18.000 ανθρώπους στη βορειοδυτική Τουρκία. Το 2020, περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από σεισμό στη Σμύρνη.

Ερντογάν: Ευτυχώς δεν είχαμε απώλειες

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΑΚΚ, αναφέρθηκε στον σεισμό τονίζοντας: «Αν και ο σεισμός προκάλεσε ζημιές σε πολλά κτίρια στην Γκόλιακα, δόξα τω Θεώ δεν αντιμετωπίσαμε καμία σοβαρή καταστροφή ή απώλεια».

Ρεπορτάζ: Μαρία Αλεξάκη | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος