Τουρκία: Προειδοποιήσεις για αύξηση των μολύνσεων κορονοϊού «όπως και στην Ευρώπη»

Array

Οι τουρκικές υγειονομικές αρχές και ειδικοί προειδοποιούν ότι η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με νέο κύμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού σύντομα, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στην Ευρώπη. Ο γενικός γραμματέας του ιατρικού συλλόγου της Τουρκίας, Βεντάτ Μπουλούτ επισήμανε πως οι περισσότερες παραλλαγές και υποπαραλλαγές του ιού φθάνουν στη χώρα από ευρωπαϊκά λιμάνια και προέβλεψε πως η τάση θα επαναληφθεί.Την περασμένη εβδομάδα, ο Τούρκος υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότζα δήλωνε σε δημοσιογράφους πως γενικά, τα κύματα της πανδημίας στην Ευρώπη πλήττουν την Τουρκία «σε τρεις ως τέσσερις εβδομάδες», προεξοφλώντας πως τα κρούσματα θα πολλαπλασιαστούν και στη χώρα του.

Κατά δεδομένα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, 15 χώρες της Ευρώπης καταγράφουν αύξηση των μολύνσεων. Πρόκειται για την πρώτη ευρεία έξαρση αφότου εκδηλώθηκε το πιο πρόσφατο κύμα, που αποδίδεται στην υποπαραλλαγή BA.5 της Όμικρον.

Ο Ερντίντς Καρά, γιατρός σε νοσοκομείο της Άγκυρας, σημείωσε από την πλευρά του ότι οι εισαγωγές ασθενών με την COVID-19 αυξάνονται από την αρχή της εβδομάδας, καθώς ο κόσμος περνά περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους και αυτό συνεπάγεται υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης. «Ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί για παραλλαγές που θα είναι ανθεκτικές στα εμβόλια και μπορεί να πυροδοτήσουν φθινοπωρινό και χειμερινό κύμα».

«Παρότι διαθέτουμε αποτελεσματικότερα εμβόλια τώρα, ο ιός παραμένει ανθεκτικός και σοβαρή απειλή για την ανθρώπινη υγεία — και συνεχίζει να σκοτώνει», πρόσθεσε.

Ο Νουρντάν Κοκτούρκ, ειδικός στις πνευμονικές νόσους στη σχολή ιατρικής πανεπιστημίου της Άγκυρας, προειδοποίησε πως «αναμένεται δύσκολος χειμώνας» αν οι πολίτες δεν παίρνουν μέτρα προστασίας, ιδίως επειδή τα σχολεία λειτουργούν κανονικά.

Από τον Μάρτιο του 2020, η Τουρκία μετρά επισήμως πάνω από 101.000 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 16,8 εκατομμυρίων εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος