Τουρκία: Παραιτήθηκε ο ΥΠΟΙΚ Λουτφού Ελβάν – Ο Ερντογάν διόρισε τον Νουρεντίν Νεμπάτι

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντικατέστησε τον υπουργό Οικονομικών της χώρας την Τετάρτη (1/12) μετά από εβδομάδες οικονομικής αστάθειας κατά την οποία ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στα ύψη και η λίρα έπεσε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με προεδρικό διάταγμα που εκδόθηκε λίγο πριν μεσάνυχτα και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της τουρκικής Κυβερνήσεως, «ο Νουρεντίν Νεμπάτι διορίστηκε στο Υπουργείο Οικονομικών και Θησαυροφυλακίου, από το οποίο αποχώρησε ο Λουτφού Ελβάν, ο οποίος ζήτησε την απαλλαγή του από τα καθηκόντα του η οποία έγινε δεκτή, σύμφωνα με τα άρθρα 104 και 106 του Συντάγματος της Τουρκίας».

Ο Ελβάν είχε διοριστεί τον Νοέμβριο του 2020, μετά την παραίτηση του γαμπρού του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ. Η θητεία του Ελβάν διήρκεσε μόνον ένα χρόνο αλλά χαρακτηρίστηκε από πολλαπλές κρίσεις. Χθες (Τετάρτη 1/12), η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας παρενέβη στις αγορές για να στηρίξει τη λίρα, η οποία έχει χάσει τον τελευταίο μήνα σχεδόν 30 τοις εκατό της αξίας της έναντι του δολαρίου.

Υπό την πίεση του Ερντογάν, η θεωρητικά ανεξάρτητη Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας μείωσε το βασικό της επιτόκιο για τρίτη φορά μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες ενώ ο πληθωρισμός παραμένει γύρω στο 20%. Ο Ερντογάν πιστεύει ότι τα υψηλά επιτόκια προκαλούν υψηλό πληθωρισμό — το ακριβώς αντίθετο από τη συμβατική οικονομική σκέψη — και έχει υποστηρίξει σθεναρά ότι θα διατηρήσει χαμηλά τα επιτόκια.

Από το 2019, ο Τούρκος πρόεδρος έχει απομακρύνει τρεις διοικητές της Κεντρικής Τράπεζας που αντιτάχθηκαν στην επιθυμία του για χαμηλότερα επιτόκια. Η λίρα έχει χάσει περισσότερο από το 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους.

Μετά την ανακοίνωση περί διορισμού του νέου υπουργού Οικονομικών και Θησαυροφυλακίου, κυκλοφόρησαν φωτογραφίες του μαζί με τον Ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν ο οποίος θεωρείται ως εμπνευστής της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016 ενώ μέλη της οργάνωσης του Γκιουλέν έχουν υποστεί διώξεις και φυλακίσεις από την παρούσα τουρκική κυβέρνηση.

Επίσης τα τουρκικά μέσα πρόβαλλαν το γεγονός ότι ο Νουρεντίν Νεμπατί, είναι παράλληλα μέλος διαφόρων ενώσεων και ιδρυμάτων που συνδέονται με την οικογένεια Ερντογάν όπως το ίδρυμα νεολαίας TÜGVA, επί κεφαλής του οποίου είναι ο γιός του Τούρκου προέδρου Μπιλάλ.
Επίσης τα τουρκικά μέσα επεσήμαναν ότι ο Νεμπαντί έως πριν από λίγους μήνες ελάμβανε μισθό από την εταιρεία TURKTELEKOM ύψους 33.849 τουρκικές λίρες (περίπου 2.500 ευρώ).
Ο Νεμπατί είχε στενές σχέσεις με τον γαμπρό του Ερντογάν Μπεράκ Αλμπαϊράκ και παρέμενε σε στενή επικοινωνία και μετά την παραίτηση του Αλμπαϋράκ από τη θέση του Υπουργού Οικονομικών.

Ανταπόκριση από Κωνσταντινούπολη: Αριάνα Φερεντίνου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος