Τουρκία: Με βουτιά της λίρας ο απόηχος των «προεκλογικών» δηλώσεων Ερντογάν – Τι είπε για την Αγία Σοφία

Νέοι κλυδωνισμοί στην τουρκική λίρα. Παρά τα μέτρα στήριξης του νομίσματος που εξήγγειλε ο πρόεδρος Ερντογάν και την ανάκαμψη της αξίας του νομίσματος κατά 50% την περασμένη εβδομάδα, η λίρα υποχώρησε σχεδόν 8% έναντι του δολαρίου.  Μιλώντας σε πυκνό ακροατήριο του κόμματός του στην Κωνσταντινούπολη παρουσία πολλών υπουργών της κυβέρνησης μίλησε για τη συμβολική σημασία της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και υπερασπίστηκε τα νέο οικονομικό του πρόγραμμα, επαναλαμβάνοντας ότι τα επιτόκια είναι η αιτία του πληθωρισμού. «Ο αγώνας μας είναι αγώνας προστασίας της πίστης μας απέναντι σε αυτούς που λένε ότι θα σώσουν την Αγία Σοφία από τους μιναρέδες. Ο αγώνας μας, είναι ένας αγώνας για να δείξουμε ότι αυτά τα εδάφη είναι η αιώνια πατρίδα μας», τόνισε ενδεικτικά.

Καταφύγιο για τους Τούρκους καταθέτες τα ξένα νομίσματα

Οι επενδυτές συνεχίζουν να είναι επιφυλακτικοί για το κατά πόσον η πολιτική χαμηλών επιτοκίων του προέδρου Ερντογάν θα βοηθήσει μακροπρόθεσμα στην ανάκαμψη της τουρκικής οικονομίας. Στα σημερινά επίπεδα το νόμισμα εξακολουθεί να είναι 35% πιο αδύναμο από ό,τι στο τέλος του περασμένου έτους και αυτό κάνει ορισμένους οικονομολόγους να προβλέπουν ότι η ανάκαμψη του τουρκικού νομίσματος θα είναι παροδική. Πάντως η έλλειψη εμπιστοσύνης προς το νέο οικονομικό σχέδιο του Ερντογάν ήταν φανερή και από το γεγονός ότι, αν και η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας παρενέβη πουλώντας 8 δις δολάρια για να στηρίξει την τουρκική λίρα, την περασμένη εβδομάδα οι Τούρκοι καταθέτες διατήρησαν 163,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε ξένα νομίσματα.

Μιλώντας για το «νέο μοντέλο οικονομίας» στην ομιλία του, ο Ερντογάν είπε: Το επιτόκιο κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους. Τα επιτόκιο είναι η αιτία, ο πληθωρισμός είναι το αποτέλεσμα. Ας ελπίσουμε ότι θα σπάσουμε αυτόν τον τροχό και θα φέρουμε το έθνος μου στους πρωταρχικούς του στόχους.

Προεκλογικοί τόνοι από την Κωνσταντινούπολη

«Βλέποντας τα φώτα του 2023 στον ορίζοντα», όπως είπε, τόνισε ότι η Κωνσταντινούπολη κατέχει μια ξεχωριστή θέση στον πολιτισμό της Τουρκίας, στην ιστορία μας και στον δικό μας σκοπό. «Η κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης το 1453 είναι μια πολύ σημαντική καμπή. Είναι πολύ πολύτιμο για εμάς που η Αγία Σοφία ξανάνοιξε ως τζαμί. Η πίστη μας βρίσκεται πίσω από την ισχυρή προσκόλληση στα σύμβολα με την προσευχή μας, τη σημαία μας και τα τζαμιά μας», πρόσθεσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Πηγή: ΕΡΤ/ Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος