Τουρκία: Κατά της πολιτικής Ερντογάν το μεγάλο κεφάλαιο της χώρας

Κωνσταντινούπολη, Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου

Κόλαφος για τον πρόεδρο Ερντογάν η ομιλία του Σιμόνε Κασλόβσκι, προέδρου της πανίσχυρης τουρκικής Ένωσης Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών (TÜSİAD), για την εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία αλλά και για τη θέση της Τουρκίας σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο.

Η TÜSIAD εκπροσωπεί το μεγάλο κεφάλαιο και η θέση που παίρνει απέναντι στην πολιτική εξουσία έχει εξαιρετική σημασία. Το Ανώτατο Συμβουλευτικό Συμβούλιο συνεδριάζει δυο φορές το χρόνο. Η τελευταία συνεδρίαση έλαβε χώρα μέσω τηλεδιάσκεψης στις 17 Ιουνίου και η εναρκτήρια ομιλία έγινε από τον πρόεδρο Σιμόν Κασλόβσκι. Ο Κασλόβσκι περιέγραψε την τρέχουσα κατάσταση στην Τουρκία με τα πιο μελανά χρώματα χαρακτηρίζοντας της ως “ακατάσταση αποθεσμοποίησης”, η οποία , όπως είπε, αποτελεί την πιο κρίσιμη απειλή για την οικονομία.

Τα κύρια αποσπάσματα από την ομιλία.
“Έχουμε πολλά προβλήματα, όπως η αποδυνάμωση των θεσμικών μας οργάνων, μια βραχυπρόθεσμη προοπτική στη λήψη και εφαρμογή αποφάσεων και μια ανεπαρκή διαδικασία διαβούλευσης. Αυτό αντικατέστησε τον μακροπρόθεσμο, προβλέψιμο και επιστημονικό σχεδιασμό στη λήψη και εφαρμογή αποφάσεων. ”

-“Το κόστος της αποθεσμοποίησης αυξάνεται συνεχώς. Με κάθε μέρα που περνάει, βλέπουμε πιο ξεκάθαρα πώς αυτή η κατάρρευση των θεσμών έχει βλάψει σοβαρά τη λειτουργία του  συστήματος διοίκησης, την ευημερία και την ειρήνη της κοινωνίας μας, καθώς και την εικόνα, τη φήμη και την αξιοπιστία της χώρας μας στις αγορές. Ερωτήματα σχετικά με την αξιοπιστία των επίσημων δεδομένων, την έλλειψη δικαιοδοσίας των αρμόδιων φορέων και την αποτυχία τήρησης κριτηρίων βάσει αξιοκρατίας έχουν καταστήσει δύσκολη την επικοινωνία και την αλληλεπίδραση με τον έξω κόσμο και έχουν εμποδίσει τη μετάβαση σε μια ισχυρή οικονομική προοπτική.

– “Τα θεσμικά όργανα είναι επίσης σημαντικά για την ορθή λειτουργία του δημοκρατικού συστήματος”.

Για την εξωτερική πολιτική
“Η διαδοχικές σύνοδοι κορυφής που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες μας έδωσαν μια ιδέα για την πορεία της Δύσης, το μέλλον της υπερατλαντικής συμμαχίας, τις διαστάσεις της συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ, την κατάσταση των σχέσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας, και τη θέση της Κίνας στην παγκόσμια τάξη. Θέλοντας να εξαλείψει τις αρνητικές συνέπειες που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση, ο Πρόεδρος Μπάιντεν εργάζεται για να ενισχύσει τις συμμαχίες της χώρας του. Τόνισε ότι θεωρεί τις αξίες και τις αρχές της δυτικής συμμαχίας ως τον ακρογωνιαίο λίθο αυτής της διαδικασίας.

“Η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε στενή συνεργασία μεταξύ τους, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων που σχετίζονται με την Τουρκία. Πιστεύουμε ότι πρέπει να τερματίσουμε τη βαθιά μας απομόνωση στη διεθνή σκηνή. Αναμένουμε να βελτιωθούν οι σχέσεις με τους συμμάχους και τους γείτονές μας, η στρατηγική ταυτότητα της Τουρκίας να είναι σύμφωνη με τις σύγχρονες αξίες μας και η σχέση με την ΕΕ να προχωρήσει προς τον στόχο της πλήρους ένταξης ξεπερνώντας την παγίδα της συναλλακτικότητας. Η επίτευξη αυτών των στόχων απαιτεί επέκταση του πεδίου των δικαιωμάτων και των ελευθεριών στην Τουρκία και μεγαλύτερη προσοχή στη θεσμική μας δομή.
“Η άρση των περιορισμών στα ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες, η ιεράρχηση του σεβασμού του κράτους δικαίου και η συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι κρίσιμα βήματα για μια νέα εποχή αποκατάστασης. Το γεγονός ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης, του οποίου η Τουρκία είναι ιδρυτικό μέλος, έχει στην ημερήσια διάταξή του την έναρξη διαδικασίας κατά της Τουρκίας για την αθέτηση της να εφαρμόσει τις αποφάσεις της ΕΣΔΑ δεν μπορεί να είναι αποδεκτή θέση για την Τουρκία.

“Στο πλαίσιο αυτό, ελπίζουμε ότι οι συναντήσεις με άλλους συμμάχους ηγέτες και τον Πρόεδρο Μπάιντεν θα ανοίξουν την πόρτα για την επίλυση συσσωρευμένων προβλημάτων. Πέρα από αυτό, θα θέλαμε επίσης να διασφαλίσουμε ότι η συμφωνία για τις τουρκικές δυνάμεις να υπηρετήσουν στο Αφγανιστάν μετά την απόσυρση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ θα αξιολογηθεί λεπτομερώς και ότι θα εφαρμοστούν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των στρατευμάτων μας”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος