Τουρκία – Hurriyet: «Πολύ σημαντικά» τα μηνύματα Μητσοτάκη από το Παρίσι

Ανταπόκριση: Αριάννα Φερεντίνου

Σε «πολύ σημαντικά μηνύματα» που έδωσε από το Παρίσι ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρεται η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ παραθέτοντας δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την «ανάγκη εκσυγχρονισμού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και την αποφυγή κούρσας εξοπλισμών με την Τουρκία» στην ε αποκλειστική συνέντευξη στην Ελληνική Κρατική Τηλεόραση ΕΡΤ.

«Ο Μητσοτάκης είπε: «Δεν έχω σκοπό να συμμετάσχω σε κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία», έγραψε η Χουριέτ και στη συνέχεια εστίασε στην επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Παρίσι:

«Ο Μητσοτάκης, ο οποίος βρίσκεται στο Παρίσι για διήμερη επίσημη επίσκεψη, έκανε αξιολογήσεις για την προσέγγιση Αθήνας-Παρισιού, τις σχέσεις Τουρκίας- Ελλάδας, το πρόβλημα των προσφύγων και την ευρωπαϊκή προοπτική ασφάλειας».

Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ότι ο πρωθυπουργός «υποστήριξε ότι οι αποφάσεις που έλαβε το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο έχουν δημιουργήσει το πλαίσιο των σχέσεων στο ευρωπαϊκό πρίσμα και ότι οι τουρκο-ελληνικές σχέσεις έχουν μετατραπεί σε σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ».

Η Χουριέτ παραθέτει και την «αξιολόγηση» των ελληνοτουρκικών σχέσεων από τον Κ. Μητσοτάκη ως εξής:

«Ο Μητσοτάκης, αξιολογώντας τις τουρκοελληνικές σχέσεις, είπε: «Προέβλεψα ότι θα έχουμε ένα ήσυχο καλοκαίρι, γιατί να μην περάσουμε ένα ήρεμο φθινόπωρο και ένα ήρεμο χειμώνα; Πιστεύω ότι η Τουρκία αντιλαμβάνεται ότι η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο τελικά δεν θα ωφελήσει κανέναν».

Επίσης γράφει ότι ο Κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «μπορεί να γίνει συνεργασία με την Τουρκία για κοινά προβλήματα όπως η κλιματική κρίση και το προσφυγικό» και επεσήμανε ότι «η οικονομική συνεργασία είναι εφικτή στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και του σεβασμού».

Μάλιστα, η τουρκική εφημερίδα αναφέρει ότι ο Μητσοτάκης δήλωσε ότι ο μόνος τρόπος επίλυσης των προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο είναι το διεθνές δίκαιο και είπε: «Δείξαμε στο παράδειγμα της Ιταλίας και της Αιγύπτου ότι τέτοιες συμφωνίες μπορούν να γίνουν».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος