Τουρκία: Για προβλήματα με την Ελλάδα μιλάει ο Ακάρ

«Προσπαθούν να αποκτήσουν υπεροχή έναντι της Τουρκίας εξοπλίζοντας τους εαυτούς τους με την ενθάρρυνση και την πρόκληση ορισμένων χωρών. Αυτή είναι μια μάταιη προσπάθεια», δήλωσε ο ΤΥΠΑΜ Χουλουσί Ακάρ, αναφερόμενος στην Ελλάδα. Ο Ακάρ  μαζί με τον Αρχηγό Γενικού Επιτελείου ,τον Διοικητή Χερσαίων Δυνάμεων, τον Διοικητή των Ναυτικών Δυνάμεων, , τον Διοικητή της Πολεμικής Αεροπορίας και τους Υφυπουργούς Εθνικής Άμυνας πήρε μέρος στην τελετή «Απονομής Βραβείων Επιτυχίας».

Ο Ακάρ στην ομιλία του, τόνισε ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, διανύουν την περίοδο με την πιο έντονη δραστηριότητα στην ιστορία της Τ/Δημοκρατίας, «Έχουμε καταφέρει τολμηρές επιτυχίες με τις θυσίες του ηρωικού προσωπικού μας, το οποίο εργάστηκε με ζήλο και αφοσίωση στις διασυνοριακές επιχειρήσεις, καθώς και στη Γαλάζια Πατρίδα, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και στον εναέριο χώρο μας», είπε. «Όλο το προσωπικό μας που συμβάλλει στην αποτελεσματικότητα, την αποτροπή και το κύρος των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων μας κάνει υπερήφανους», είπε ο Ακάρ, προσθέτοντας ότι τόσο η περιοχή όσο και ο κόσμος διανύουν μια ευαίσθητη περίοδο και ότι η αβεβαιότητα και οι κίνδυνοι απειλούν ολόκληρη την περιοχή.

«Ως Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, καθήκον μας είναι να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας μας και του έθνους μας, να διατηρήσουμε την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την επιβίωσή μας στη στεριά, στη θάλασσα και στον αέρα και εκτελούμε τα καθήκοντά με αποφασιστικότητα», είπε.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, καθώς και σε άλλα θέματα άμυνας και ασφάλειας, ο Ακάρ είπε: “Έχουμε προβλήματα με την Ελλάδα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό που λέμε ενάντια σε όλα αυτά τα προβλήματα είναι: Το διεθνές δίκαιο είναι καλό. Δυστυχώς, ορισμένοι πολιτικοί στην Ελλάδα συνεχίζουν τις εξαιρετικά επιθετικές ενέργειες και τη ρητορική τους σε αυτό το θέμα. Θέλουν να παρουσιάσουν την Τουρκία ως επεκτατική με εξαιρετικά τεχνητές διεκδικήσεις».

Σημειώνοντας ότι η Ελλάδα εξόπλισε τα νησιά κατά παράβαση των διεθνών συμφωνιών, ο Ακάρ είπε:

«Υπάρχει το νησί Μέις (Καστελόριζο), 1950 μέτρα από την Τουρκία. Το επίπεδο κολύμβησης ενός φοιτητή της Στρατιωτικής Ακαδημίας είναι 2 χιλιάδες μέτρα. Πάνε λοιπόν κολυμπώντας. Είναι νησί 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Θέλουν ναυτική δικαιοδοσία 40 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Όταν λέμε «όχι» σε αυτό, γινόμαστε «επεκτατικοί». Αναμένουμε να αντιληφθούν ότι δεν θα φτάσουν πουθενά με αυτές τις ενέργειες και ρητορικές. Τους περιμένουμε να έρθουν στην Άγκυρα για την τέταρτη συνάντηση. Θέλουμε οι λαοί των δύο χωρών να συνεχίσουν τη ζωή τους με ασφάλεια και ευημερία, εκμεταλλευόμενοι αυτό τον υπάρχοντα πλούτο. Αναμένουμε όμως να αντιληφθούν ότι αυτές οι δηλώσεις δεν αποτελούν ποτέ αδυναμία».

Αναφερόμενος στις πρόσφατες εξοπλιστικές δραστηριότητες στην Ελλάδα, ο Ακάρ είπε: “Δεν πρόκειται για κούρσα εξοπλισμών, είναι επίδειξη εξοπλισμών. Με την ενθάρρυνση και την πρόκληση ορισμένων χωρών, προσπαθούν να αποκτήσουν υπεροχή έναντι της Τουρκίας εξοπλίζοντας τους εαυτούς τους. Αυτή είναι μια μάταιη προσπάθεια. Επίσης, παρά το γεγονός ότι είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, Προσπαθούν να κάνουν κάτι με νέες συμμαχίες. Λέμε ότι όλα αυτά είναι τεχνητά. Ως αποτέλεσμα, ό,τι κι αν κάνουν, το Κράτος της Δημοκρατίας της Τουρκίας και οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι αποφασισμένες και ικανές να προστατεύουν και να προστατεύουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας και του έθνους μας. Θέλουμε να το μάθουν όλοι αυτό».

Εξάλλου ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατηγός Γιασάρ Γκιουλέρ εξέφρασε επίσης τη χαρά του να συναντηθεί με επιτυχημένο προσωπικό σε αυτή τη σημαντική δραστηριότητα. Δηλώνοντας ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν τον αγώνα κατά των τρομοκρατών με μεγάλη αποφασιστικότητα για την ασφάλεια της πατρίδας της σημαίας και την ειρήνη του ευγενούς έθνους, ο στρατηγός Güler είπε: «Παρ’ όλες τις δυσκολίες που δημιουργούνται από τη συνεχιζόμενη επιδημία του κορωνοϊού, οι επιχειρήσεις των ΤΕΔ έχουν επιτυχίες με τις θυσίες του ηρωικού προσωπικού μας, που εργάζεται με ζήλο και αφοσίωση στη Γαλάζια Πατρίδα, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και στον εναέριο χώρο μας.

Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου, Κωνσταντινούπολη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος