Τουρκία: Έντονη δυσαρέσκεια για τη διαμαρτυρία του PKK στη Σουηδία με ομοίωμα του Ερντογάν – Τι λένε Οκτάι και Αλτούν

Array

Την έντονη αντίδραση της Άγκυρας έχει προκαλέσει διαμαρυτυρία υποστηρικτών του ΡΚΚ στη Στοκχόλμη, μπροστά στο Δημαρχείο. Ομοίωμα του Ερντογάν κρεμάστηκε ανάποδα σε στύλο, με την εικόνα να ταξιδεύει μέσω των κοινωνικών δικτύων και να προκαλεί το μένος των Τούρκων.

Οι εικόνες έκαναν το γύρο του διαδικτύου πυροδοτώντας τις αντιδράσεις της Τουρκίας.

Ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, καταδίκασε- με τον πιο έντονο τρόπο- το περιστατικό και κάλεσε τις σουηδικές αρχές να λάβουν Άμεσα τα απαραίτητα μέτρα κατά των «τρομοκρατικών» ομάδων, όπως τους αποκαλούν.

Ο Πρέσβης της Σουηδίας στην Άγκυρα κλήθηκε από το Τουρκικό ΥΠΕΞ, να μεταφέρει την αντίδραση της χώρας του και το Υπουργείο εξωτερικών της Σουηδίας καταδίκασε το περιστατικό.

Αντίδραση του Αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι

«Σε ένα περιβάλλον όπου οι υποστηρικτές της τρομοκρατίας πραγματοποιούν κάθε είδους δραστηριότητες κατά της Τουρκίας, δεν μπορούμε να ανεχθούμε να επιτρέπονται αυτές οι δραστηριότητες και σε αυτό το πλαίσιο, δεν μπορούμε να δώσουμε το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ» είπε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι μιλώντας τηλεφωνικά σε τηλεοπτική εκπομπή.

Ο Οκτάι είπε ότι η Τουρκία δεν κάνει διακρίσεις κατά της θρησκείας, της γλώσσας, της φυλής, της γεωγραφίας με κάθε ευκαιρία και δεν λέει “ο τρομοκράτης σας είναι ο τρομοκράτης μου” σε όλο τον κόσμο. Υπενθυμίζοντας ότι στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, πάντα έλεγαν στις χώρες που συνεργάζονται με τρομοκράτες ότι «η τρομοκρατία δεν μπορεί να αποτραπεί από την τρομοκρατία» και ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις που κρατούν μια μέρα θα επιστρέψουν σε αυτές σαν μπούμερανγκ, και δήλωσε ότι πολύ σαφείς ενδείξεις αυτού άρχισαν να εμφανίζονται πρόσφατα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αυτό που αποκαλείτε ΝΑΤΟ είναι μια ομπρέλα ασφαλείας» τονίζοντας ότι παρόμοια διαδήλωση πραγματοποιήθηκε μπροστά από τον δήμο της Στοκχόλμης στις 21 Νοεμβρίου και ότι θεώρησε αυτή την επίθεση εξαιρετικά απεχθής, ο Οκτάι είπε: «Φανταστείτε μια χώρα που θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, και αυτό που ονομάζετε ΝΑΤΟ είναι μια ομπρέλα ασφαλείας. Και με μια χώρα που συνεργάζεται με τρομοκράτες, όπου οι λεγόμενοι τρομοκράτες ενεργούνστο όνομα της δημοκρατίας, ιδιαίτερα μια χώρα που αγκαλιάζει κάθε είδους δραστηριότητες κατά της Τουρκίας, αυτή είναι η Σουηδία και η Φινλανδία, αλλά δυστυχώς η Σουηδία είναι ένα μέρος όπου τρομοκράτες και τρομοκρατικές οργανώσεις περιφέρονται εναντίον της Τουρκίας. Εκεί, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που ακολούθησαν, όταν η Τουρκία εξήγησε τα αιτήματά της, και γιατί ήταν τόσο ξεκάθαρα αντίθετη, υπογράφηκε μια τριμερής δέσμευση στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, μεταξύ Σουηδίας, Φινλανδίας και Τουρκίας. Αυτή η τριμερήςδέσμευση, περιλαμβάνει τη νομική ρύθμιση σχετικά με την ικανότητα αυτών των χωρών να καταπολεμήσουν οι ίδιες την τρομοκρατία. Περιλαμβάνει την προπαγάνδα, στρατολόγηση και πρόληψη κάθε είδους τρομοκρατικών δραστηριοτήτων. Περιλαμβάνει την έκδοση τρομοκρατών και μελών τρομοκρατικών οργανώσεων, την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων τους και τη δέσμευση των περιουσιακών τους στοιχείων. Περιελάμβανε την άρση των εμπάργκο στην αμυντική βιομηχανία. Αν θυμάστε πάλι, περιλάμβανε ότι θα ήταν διατεθειμένοι να συμπεριλάβουν την Τουρκία στον κοινό αμυντικό μηχανισμό ασφαλείας στο πλαίσιο της ΕΕ».

Τονίζοντας ότι οι περισσότερες από αυτές τις δεσμεύσεις δεν έχουν εκπληρωθεί μέχρι σήμερα και ότι η Σουηδία δεν μπορεί να κατανοήσει τη σοβαρότητα της Τουρκίας, ο Οκτάι είπε:

«Δεν μπορούμε να ανεχθούμε να επιτρέπονται αυτές οι δραστηριότητες στο όνομα της δημοκρατίας σε ένα περιβάλλον όπου αυτές οι τρομοκρατικές οργανώσεις και οι υποστηρικτές της τρομοκρατίας εμπλέκονται σε κάθε είδους δραστηριότητα εναντίον της Τουρκίας και σε αυτό το πλαίσιο δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε τη Σουηδία.Δεν μπορούμε να δώσουμε το πράσινο φως στην ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η Σουηδία πρέπει να το καταλάβει αυτό».

Ο Διευθυντής Επικοινωνίας της Τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν μίλησε τηλεφωνικά σε πρόγραμμα του TRT Haber σχετικά με την προπαγάνδα των υποστηρικτών του οργάνωσης PKK με στόχο τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Στοκχόλμη,

Όταν ρωτήθηκε για την αντίδραση της Τουρκίας σε αυτό το περιστατικό, ο Διευθυντής Επικοινωνιών Αλτούν παρατήρησε, μεταξύ άλλων, ότι αναμένουν από τις σουηδικές αρχές να λάβουν άμεσα μέτρα κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων και είπε: «Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο αυτή την αποτρόπαια πράξη που πραγματοποιήθηκε πολύ ξεκάθαρα και κατηγορηματικά από τα μέλη αυτής της αιματηρής τρομοκρατικής οργάνωσης εκεί και προτρέπουμε για άλλη μια φορά τις σουηδικές αρχές να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα κατά των τρομοκρατικών ομάδων χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση και να εκπληρώσουν τα αιτήματα που έχουμε εκφράσει πολύ συγκεκριμένα σε αυτό το σημείο! Ως Tουρκία, διεξάγουμε έναν πολύ δίκαιο αγώνα εδώ και πολύ καιρό και παλεύουμε ενάντια σε τρομοκρατικές οργανώσεις που τροφοδοτούνται από πολλές και διάφορες πηγές. Από τη μια δίνουμε έναν εθνικό αγώνα. Από την άλλη, αγωνιζόμαστε για τη δική μας κοινωνική ειρήνη και αλληλεγγύη, ενώ αγωνιζόμαστε για την περιφερειακή μας ειρήνη καθώς και την ειρήνη της περιοχής. Μαζί με όλα αυτά, αγωνιζόμαστε και κατά της παγκόσμιας τρομοκρατίας. Από αυτή την άποψη, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την οποία διεξάγουμε αποτελεσματικά τα τελευταία 20 χρόνια υπό την ηγεσία του Προέδρου μας, ελφράζεται ως μια ενέργεια που υπηρετεί την παγκόσμια ειρήνη. Περιμένουμε να πάρουν θέση μαζί μας κατά της τρομοκρατίας».

Ο Αλτούν δήλωσε ότι η Τουρκία κατέβαλε υψηλό τίμημα σε αυτή τη διαδικασία και έδωσε έναν πολύ σοβαρό αγώνα.

«Όπως έχει επανειλημμένα δηλώσει ο Πρόεδρος Ερντογάν, ζητάμε υποστήριξη από τους συμμάχους μας, ιδιαίτερα τις δυτικές χώρες, και τους παράγοντες που θεωρούμε φίλους:
«Αναμένουμε να πάρουν θέση μαζί μας κατά της τρομοκρατίας ως απαίτηση της συμμαχίας και της μεταξύ μας σχέσης. Δυστυχώς, έχουμε δει εδώ και πολύ καιρό ότι οι δυτικές χώρες, οι ευρωπαϊκές χώρες προτιμούν να υποστηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις αντί να υποστηρίζουν τη σύμμαχό τους, την Τουρκία, όσον αφορά την τρομοκρατία. Προστατεύοντας τις τρομοκρατικές οργανώσεις, ουσιαστικά προδίδουν τη δική τους κοινωνική ειρήνη και την παγκόσμια ειρήνη. Παρ’ όλα τα εμπόδια, ο Πρόεδρός μας έδωσε μεγάλο αγώνα για να τερματίσει τις τρομοκρατικές δραστηριότητες όχι μόνο εντός των συνόρων μας, αλλά και εκτός των συνόρων μας, λέγοντας, «θα πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, θα εξαλείψουμε την τρομοκρατία στην πηγή της». Με αυτόν τον έντονο αγώνα μετά το 2016, δέχθηκαν βαριά πλήγματα οι τρομοκρατικές οργανώσεις. Από αυτή την άποψη, οι τρομοκρατικές οργανώσεις στην περιοχή έχουν χάσει τη δύναμή τους, βρίσκονται σε δεινή κατάσταση και σταδιακά γίνονται λιγότερο αποτελεσματικές».

Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος