Τουρκία: Διώξεις και καταδίκες δημοσιογράφων

Η Ένωση Τούρκων Δημοσιογράφων (TGC) δημοσίευσε τα αποτελέσματα της μηνιαίας έκθεσής της για δίκες και παραβιάσεις δικαιωμάτων που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι στην Τουρκία. Σύμφωνα με την έκθεσή με τίτλο « Το Κόστος των Ειδήσεων» («Haberin Bedeli» στα τουρκικά), 108 δημοσιογράφοι δικάστηκαν με αίτημα έως και 1.485 χρόνια φυλάκισης σε 39 ξεχωριστές δίκες τον Φεβρουάριο. Ορισμένες από αυτές τις δίκες ολοκληρώθηκαν και πέντε δημοσιογράφοι καταδικάστηκαν σε συνολική ποινή κάθειρξης 15 ετών, 8 μηνών και 22 ημερών τον περασμένο μήνα.

Η έκθεση δημοσιεύτηκε στο πλαίσιο του έργου Media for Democracy/Democracy for Media, με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των μέσων ενημέρωσης και της ελευθερίας του τύπου ως εγγύησης για τη δημοκρατία.

Την ίδια περίοδο, οι αρχές απήγγειλαν κατηγορίες σε τρεις δημοσιογράφους και συνέλαβαν άλλους τρεις μετά την ανακοίνωση της οριστικής καταδικαστικής ποινής τους. Οι απειλές κατά δημοσιογράφων αυξήθηκαν επίσης και ένας δημοσιογράφος έχασε της ζωή του ύστερα από επίθεση τον Φεβρουάριο. Επίσης, οκτώ δημοσιογράφοι αντιμετώπισαν απειλές, επιθέσεις και ξυλοδαρμούς. Από τους δικαζόμενους δημοσιογράφους, 53 κατηγορήθηκαν ως «μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης», 19 για «προπαγάνδα για τρομοκρατική οργάνωση», τρεις για «εξύβριση του προέδρου» και έξι για «αντίθεση στον νόμο περί διαδηλώσεων». Η Τουρκία βρέθηκε στην 153η θέση μεταξύ 180 χωρών στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου για το 2021 που δημοσιεύτηκε από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (RSF).

Σχετική είδηση: ILMIK: Ένα ντοκιμαντέρ για τα ΜΜΕ στην Τουρκία

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος